Godt dagslys samt god belysning i Osrams åpne kontorlandskap i Oslo. (Foto: Jan Tveita)
Du blir trøtt av dårlig belysning
Det er ikke dårlig ventilasjon som gjør at vi blir trøtte på slutten av arbeidsdagen, det er dårlig belysning. Riktig belysning er en forutsetning for at vi skal makte å stå løpet ut.
Lysdesigneren Fanny Englund på ÅF Lighting sier til det svenske arbeidsmiljøtidsskriftet Arbetsliv at mye har blitt bedre når det gjelder belysning på våre arbeidsplasser, men at det fremdeles gjenstår en hel del. Vi tar god belysning litt for gitt, til tross at lyset påvirker vårt velvære, mener hun.
Gir bedre konsentrasjon
– God belysning gjør at du kan konsentrere deg bedre om arbeidsoppgavene. Det skal alltid være mer lys akkurat der du skal jobbe. Og vi trenger variasjon i belysningen med flere ulike lyskilder for også holde oss oppegående hele dagen.
Punktbelysning i tillegg
Med bare lysrør i taket blir det en monoton belysning, derfor trengs det punktbelysning i tillegg. Retningslinjene er at det skal være minst 500 lux på en flate så stor som et A3-ark akkurat der du jobber, 300 lux for øvrig rundt selve arbeidsplassen og 100 lux i omgivelsene.
Derimot stilles det ikke være samme krav til lys i spiserom som i arbeidsrom eller på andre deler av en arbeidsplass. Det går an å skape ulike atmosfærer med hjelp av belysningen. Tenk på forskjellen i belysning mellom et sykehus og en restaurant med levende lys.
Dempet belysning andre steder
– I et spiserom eller andre steder der folk skal slappe av, kan vi ha en mer dempet belysning. Det samme gjelder på steder der vi jobber i kortere perioder. Vi stimuleres av kontraster.
Med ny teknikk går det også an å styre lyset i løpet av dagen fra å være litt mer dempet om morgenen til å være sterkt midt på dagen og siden dempet igjen. Eller motsatt. Behovet for lys er individuelt og varierer mellom ulike yrker, arbeidsoppgaver og alder.
– Vi mennesker trenger ulike mengder lys. På en arbeidsplass som tilbyr ulike lysmiljøer, kan alle velge hva som passer dem best. Det er fremdeles riktig lys på rett sted som gjelder, sier Fanny Englund.
(arbetsliv.se)