For en trikkefører eller bussjåfør kan det være spesielt krevende å holde temperaturen nede i sommervarmen. (Foto: Jan Tveita)
Slik takler du sommervarmen på jobben
Det er mange som lider av varmen på jobben når det er høysommer. Men det finnes ingen øvre grense for hvor varmt det kan være på en arbeidsplass. Derfor gjelder det å beskytte seg. Et tips er å arbeide annerledes.
Når temperaturen stiger, øker også tallet på henvendelser til Arbetsmiljöverkets svartjeneste om hvor varmt det kan være på jobben, skriver prevent.se. Kontoransatte, industriarbeidere og lagerarbeidere hører til de yrkesgruppene som ofte kan få problemer i varmen.
– I anbefalingene står det at innetemperaturen skal ligge på mellom 20 og 26 grader. Ved varmebølger tillates det en høyere temperatur. Men det er mulig å redusere varmeøkningen ved for eksempel å kjøre ventilasjonsanlegget døgnet rundt for å kjøle ned bygningen om natten, sier Gunnar Åhlander i Arbetsmiljöverket.
Utendørsarbeidere sliter
Bordvifter, solskjerming og hjemmekontor kan være andre tiltak for å redusere varmebelastningen. Men for bygningsarbeidere, asfaltleggere, bønder og andre yrkesgrupper som jobber utendørs, er det vanskeligere å beskytte seg. Da dreier det seg mer om å organisere arbeidet på en annen måte, for eksempel ved arbeidsrotasjon, flere pauser eller tilpassede arbeidstider.
Tregere hjerneaktivitet
Varmen gjør at hjernen arbeider langsommere, du blir mentalt trøtt og konsentrasjonsevnen blir dårligere. Ved høye temperaturer rammes man av svimmelhet og utmattelse, og risikoen for heteslag og hjerteinfarkt stiger.
– Du er ikke like effektiv når det er veldig varmt. Det gjør ikke alltid så mye på et kontor, men for en yrkessjåfør kan det være et problem ettersom det gjelder å være konsentrert om det man gjør hele tiden.
Bussjåfører er utsatt
Bussjåfører er en særskilt utsatt yrkesgruppe. Selv om det finnes klimaanlegg i bussene, er det ikke alltid at det hjelper.
– Bussen er et problem fordi den har et såpass stort volum. Så fort man åpner dørene for å slippe inn passasjerer, slippes det også inn varmluft. Det gjør at det kan være vanskelig å holde temperaturen nede i en hel buss når det er veldig varmt, sier Åhlander.
Individuell påvirkning
Hvor mye man plages av varmen er individuelt.
– Det går ikke an å si hvilken temperatur som er riktig for alle. Du må hele tiden tilpasse temperaturen etter det arbeidet du skal gjøre. Du finner aldri en temperatur som passer for alle. Det er alltid noen som synes det er for varmt eller for kaldt.
De siste årenes varmebølger i Europa og den globale oppvarmingen har økt oppmerksomheten om hvordan arbeidsforholdene blir påvirket av varme. Men de arbeidstakerne som er mest utsatt, er de som bor i tropiske og subtropiske strøk der luftfuktigheten er høy.
– Vi har ikke hatt så store problemer med at det er for varmt. Men dette kan endre seg med klimaforandringene. Da kommer vi til å få en helt annen situasjon i Sverige. Det er noe vi har i tankene hele tiden, sier Gunnar Åhlander i Arbetsmiljöverket.
(prevent.se)
Slik beskytter du deg mot varmen
• Begrens solinnstrålingen.
• Bruk lettere klær.
• Ha rikelig tilgang til væske.
• Skjerm av eller flytt maskiner som avgir varme.
• Steng unødvendige varmekilder.
• Øk ventilasjonen ved å lufte på skyggesiden av bygget.
• Kjør ventilasjonsanlegget om natten.
• Bruk bordvifter.
• Justér arbeidstidene.
• Jobb på hjemmekontor dersom det er mulig.
(Källa: Arbetsmiljöverket)