rips2

Dessertbær av rips dyrkes på espalier

Norsk Landbruksrådgiving Østafjells utvikler nye produksjonsmetoder for delikatessebær av rips. Ett av dyrkingssystemene som prøves ut er espalier.

Publisert

Ripsbuskene i espalier blir nærmest som en velfrisert hekk. Foto: Jan Ferstad.

Å dyrke på espalier innebærer sterk beskjæring og oppbinding. Det gir store og lange klaser med ekstra store bær. Innhøstinga blir også enklere.

Også stikkelsbær og solbær

Delikatesseripsen kan omsettes i hele klaser pakket på brett. Samme dyrkingssystem skal også prøves ut på solbær og stikkelsbær.

Hvilke sorter smaker best?

Produksjon av delikatessebær har et høgere inntektspotensial enn tradisjonell ripsdyrking og kan bli en nisje for enkelte produsenter. Det ser ut til at produksjonsteknikken har mest å si for hvordan klasene blir, men det er også viktig å finne ut hvilke sorter som smaker best. Fire produsenter har plantet rips med tanke på å finne ut hvilke sorter som er best egnet, kan vi lese på hjemmesidene til Norsk Landbruksrådgivning.

Rådgiver Stanislav Strbac i Norsk Landbruksrådgiving Østafjells er ansvarlig for utprøvingen som blant annet forgår på Århus gård i Skien.

(Kilde: Norsk Landbruksrådgiving)

Powered by Labrador CMS