Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. (Foto: Jan Tveita)

Vil droppe IA-avtalen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ønsker ikke å forlenge avtalen for inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) slik den er i dag.

Publisert

– Dette kan ikke fortsette på samme måte, sier hun til Dagens Næringsliv.

IA-avtalen er en intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv mellom regjeringen og hovedorganisasjonene i arbeidslivet og gjelder til 2018. Målet er å redusere sykefraværet, inkludere flere funksjonshemmede og få eldre arbeidstakere til å bli lenger i jobb.

Sykefraværet bare halvert

– Sykefraværet er bare halvert, og nedgangen har flatet ut siden 2012, antall funksjonshemmede i jobb har ikke økt en millimeter, og eldre arbeidstakere står lenger på grunn av pensjonsavtalen – ikke på grunn av IA-avtalen, oppsummerer Hauglie.

Ifølge Hauglie har staten bidratt med omkring 21 milliarder kroner siden avtalen ble etablert i 2001. Hun sier at det må tenkes nytt om avtalen skal fornyes neste år.

– Bare å videreføre den er ikke et alternativ, sier hun.

LOs andre nestleder, Roger Haga Heimli, sier LO ønsker å beholde en IA-avtale.

– Vårt utgangspunkt er: Hvordan ville det sett ut hvis vi ikke hadde hatt IA-avtalen, sier han, og legger til at LO ikke har tatt stilling til hvilke og hvor store endringer organisasjonen ser for seg i avtalen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS