Den nye IA-avtalen har lagt flere føringer for fremtidige endringer i arbeidet med å følge opp sykefravær. Forslagene krever en endring i folketrygdloven og vil derfor først tre i kraft 1. juli 2011.
Tidlig innkalling til fraværssamtale kan ha en gunstig effekt på sykefraværet.
Under arbeidet med den nye IA-avtalen var sykefraværet et viktig tema. Til tross for mye fokus på det høye fraværet og ambisiøse mål i IA-arbeidet, er fraværet i dag omtrent på samme nivå som i 2002, melder Absentia.no.
Tidlig oppfølging har vist seg å ha positiv effekt på fraværet. Samtidig viser det seg at sykemelding i mer enn 4 uker gir stor risiko for ikke å komme tilbake i arbeid.
Partene i arbeidslivet ønsker derfor flere tiltak som kan gi en bedre og tidlig oppfølging av sykemeldte.
* Øke bruken av aktiv og gradert sykemelding. Sykmelder skal vektlegge aktivitet og arbeidsevne og i størst mulig grad ta i bruk gradert sykmelding. Dette kan medføre endring i folketrygdloven.
* Oppfølgingsplan skal utarbeides innen 4 uker (mot 6 i dag).
* Dialogmøte 1 skal gjennomføres for alle sykmeldte, også graderte (i dag bare 100 prosent sykmeldte). Møtet skal avholdes senest innen 8 uker (i dag 12 uker).
* Dialogmøte 2 skal senest gjennomføres etter 26 uker (som i dag). Det nye er at arbeidsgiver eller arbeidstaker kan be om at dette avholdes tidligere. NAV kan også avholde et Dialogmøte 3, om behov.
* Aktiv sykemelding avvikles fra 1. juli 2011.
* Det skal utarbeides veiledninger/faglig støtte til sykmelder, som skal tas i bruk fra 1. juli 2011.
* Det blir ingen endringer i egenmeldingsordningen. Ansatte utenfor IA-virksomheter har mulighet til å benytte egenmelding inntil 3 dager av gangen og inntil 4 ganger i løpet av 12 måneder, mens ansatte i IA-virksomheter har mulighet til inntil 24 dager egenmelding i løpet av 12 måneder med en grense på opptil 8 dager pr. fraværstilfelle.