Hvordan påvirker organisasjonsendringer arbeidsmiljø og psykisk helse?

Om lag én av tre norske ansatte jobber i bedrifter som har nedbemannet i løpet av de siste tre årene, mens én av fire ansatte har vært gjennom en omorganisering på arbeidsplassen. Hvilke effekter har dette på dem?

Digital doktordisputas

Lise Fløvik forsvarer sin doktorgradsavhandling digitalt ved Universitet i Oslo 27. august kl. 14: «A healthy change? The impact of organizational changes on the organization’s psychosocial work environment and employee mental health».

Dette spørsmålet tar Lise Fløvik opp i sin doktoravhandling som hun skal forsvare ved universitetet i Oslo neste uke. Fløvik er forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Doktorgradsavhandlingen viser at private og offentlige bedrifter som har gjennomført slike organisatoriske endringer, var plaget med negative langtidseffekter på flere forhold i arbeidsmiljøet i lang tid etter at endringen var overstått. Videre hadde ansatte i disse bedriftene en økt risiko for omfattende psykiske plager i opptil tre år etter at endringene hadde funnet sted, særlig hvis bedriften hadde gjennomført flere påfølgende endringer.

Lavere produktivitet og høyere sykefravær

Tidligere studier har vist at organisasjonsendringer sjeldent oppnår ønsket resultat og ofte knyttes til lavere produktivitet i bedriften og høyere sykefravær blant de ansatte. De negative effektene slike endringer kan ha på både arbeidsmiljø og helse, kan bidra til å forklare hvorfor slike endringer sjelden lykkes og ofte fører til nedsatt produktivitet og sykefravær.

God ledelse beskytter mot negative effekter

For å forebygge uønskede følger av endring på arbeidsplassen, er det nødvendig å avdekke forhold som kan beskytte mot påkjenningene organisasjonsendringer fører til. Fløviks doktorgradsavhandling finner at visse typer lederatferd hadde en slik beskyttende effekt på ansattes psykiske helse. Funnene viser at inkluderende, rettferdig og støttende lederatferd var forbundet med en lavere risiko for psykiske plager hos ansatte, samt økt opplevelse av forutsigbarhet på arbeidsplassen. Under større omveltninger på arbeidsplassen kan forutsigbarheten i arbeidet bli redusert for både enkeltansatte og grupper, og tidligere forskning har knyttet lav forutsigbarhet til både helseplager og sykefravær.

Organisasjoner som gjennomfører omstillingsprosesser, anbefales derfor å fremme slik ledelse for å bidra til en sunn og produktiv omstillingsprosess og -resultat.

Du kan lese mer om avhandlingen på STAMIs hjemmesider.

(stami.no)

Powered by Labrador CMS