Fortsatt trøbbel med HMS-kortet

Enkelte virksomheter opplever fortsatt problemer med å bestille HMS-kort. Det er lovlig å arbeide fram til HMS-kort er mottatt, men arbeidsgiver må da kunne dokumentere at kort er under bestilling.

Publisert

Det er Arbeidstilsynet som opplyser dette på sine nettsider. Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser og alle godkjente renholdsvirksomheter, er pålagt å utstyre arbeidstakerne sine med HMS-kort. Over en halv million arbeidstakere i Norge har HMS-kort som viser hvilken virksomhet de jobber for.

Bestillingsproblemer siden januar

Etter at Arbeidstilsynet byttet leverandør av HMS-kort ved årsskiftet, har mange virksomheter opplevd tekniske problemer ved bestilling av kort. Noen av problemene er knyttet til selve bestillingen, ved opplasting av bilde og legitimasjonskopi, mens andre er knyttet til urettmessige avslag ved registersjekkene som utføres.

Kontroller i påvente av HMS-kort

Arbeidstilsynet ønsker å presisere at alle kan jobbe lovlig fram til HMS-kortene er mottatt. Ved kontroll må imidlertid arbeidstakerne kunne dokumentere hvilken virksomhet de jobber for, og arbeidsgiverne må kunne dokumentere at de har bestilt HMS-kort, for eksempel ved skjermbilder.

Arbeidstilsynet ber dermed om at det gjøres individuelle vurderinger dersom en person ikke har gyldig HMS-kort, og at vedkommende ikke automatisk nektes adgang til arbeidsplassen.

I tillegg til myndigheter som Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, Skatteetaten og politiet, kan blant andre verneombud, regionale verneombud, byggherre og HMS-koordinator gjennomføre kontroll av HMS-kort.

Jobber med feilretting

Arbeidstilsynet beklager at bestillingsløsningen for HMS-kort ikke har fungert tilfredsstillende. Tilsynet er i tett dialog med kortutsteder for å rette feil og forbedre dagens løsning. Men utviklingen går i riktig retning, og stadig færre har problemer med å fullføre kortbestillingene, melder tilsynet. I juni ble det bestilt totalt 27 378 HMS-kort og produsert 23 024 kort. Det vil si at rundt 85 prosent av kortbestillingene gikk gjennom både bestilling og registersjekk.

(Arbeidstilsynet)

Powered by Labrador CMS