Betongarbeid kan forårsake revmatisme

Betongarbeidere utsatt for kvartsstøv på jobben har økt risiko for revmatisme. Det viser en svensk kunnskapsoversikt om sammenhengen mellom HMS og revmatisme.

Publisert

Revmatisme påvirker hovedsakelig leddene, men kan også påvirke mange andre organer, skriver prevent.se i et nyhetsbrev. Den vanligste formen er leddgikt som påvirker hender og føtter.

Ledd hovner opp

– Leddene blir hovne. Hvis du ikke kan behandle det godt, kan leddene til slutt bli ødelagt og du blir veldig skadet, sier Lars Alfredsson, professor i epidemiologi ved Karolinska Institutet.

Alfredsson har ledet arbeidet med en kunnskapsgjennomgang der forskere har gjennomgått 23 vitenskapelige artikler for å finne ut om det er faktorer i arbeidsmiljøet som øker risikoen for revmatisme.

Røykere mer utsatt

En konklusjon er at eksponering for kvartsstøv eller steinstøv på jobben er 35 prosent høyere risiko for revmatisme. Hvis du også er eller har vært røyker, er du spesielt utsatt for å bli syk.

– Det er viktig å prøve å begrense eksponeringen for kvartsstøv og bruke verneutstyr og slutte å røyke, ifølge Alfredsson.

Flere risikofaktorer

Plantevernmidler og asbest er også risikofaktorer ifølge kunnskapsoversikten. I tillegg er det forskning som tyder på at nanopartikler og kaldt arbeid kan øke risikoen for å bli påvirket. Arvelige faktorer kommer også inn i bildet. Kvinner er mer berørt enn menn og risikoen for revmatitt øker med alderen.

– Igjen, røyking kommer inn i bildet når det gjelder genetiske faktorer. Personer med revmatisme bør derfor prøve å få barna sine til ikke å begynne å røyke, sier Alfredsson.

Kunnskapsoversikten er finansiert av AFA Försäkring.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS