(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Mange kvier seg fortsatt for å håndhilse
Håndhilsningen kan være truet, også etter at koronapandemien er over. I en ny svensk undersøkelse svarer flertallet at de ikke vil håndhilse selv etter at samfunnet er gjenåpnet.
Det er forsikringsselskapet If i Sverige som har gjort spørreundersøkelsen som omfatter litt over tusen deltakere. De har stilt spørsmålet: Når restriksjonene oppheves, vil du håndhilse på andre igjen?
Svarene viser at det hersker stor tvil blant de spurte, skriver kollega.se. Bare én av fire sier at de vil gå tilbake til å håndhilse. Over halvparten, 58 prosent, svarer at de ikke vil håndhilse på andre mennesker. Åtte prosent svarer at de heller ikke håndhilste før epidemien, mens åtte prosent ikke er sikre på hva de kommer til å gjøre.
– At så mange er negative til nærkontakt, kan ha flere årsaker. Det kan ha sammenheng med følelsen av at det innebærer en stor forandring. Ikke bare har vi unngått å håndhilse på hverandre under epidemien, vi har også unngått fysisk og sosial kontakt med andre, og nå skal vi plutselig nærme oss hverandre igjen. Og dette til tross for at det fremdeles finnes smitte i samfunnet, sier Kristina Ström Olsson, helserådgiver hos If, i en pressemelding.
Rett eller galt å oppheve restriksjoner?
Da koronaepidemien brøt ut, anbefalte myndighetene å unngå håndhilsning for å begrense smittespredningen i samfunnet. Etter gjenåpningen av samfunnet ble mange av tiltakene opphevet igjen. Dette var et signal om at samfunnet var i ferd med å gå tilbake til det normale. En tredel av de spurte svarte at det var riktig tidspunkt å oppheve sanksjonene på, men 53 prosent mente at det var for tidlig.
– Folks opplevelse av at sanksjonene tas bort for tidlig, kan også være en forklaring på at så få kjenner seg bekvemme med håndhilsning. Kvinner og eldre aldersgrupper er mer negative til gjenåpningen og håndhilsningen enn menn. Forklaringen på dette er uklar, men én årsak kan være at flere kvinner har opplevd covid-19 på nært hold i sine yrker, og for de eldre aldersgruppene har covid-19 vært en større risikofaktor, sier Kristina Ström Olsson.
(kollega.se)