En ny britisk studie viser at det ikke er noen sammenheng mellom mange kopper kaffe hver dag og åreforkalkning. (Foto: Colourbox)
En ny britisk studie viser at det ikke er noen sammenheng mellom mange kopper kaffe hver dag og åreforkalkning. (Foto: Colourbox)

Helt greit med 25 kopper kaffe

Norske arbeidsplasser klarer seg ikke uten kaffe. Mye kaffe. En ny studie viser at du kan drikke dine kopper uten større bekymring.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn har vært i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking de siste 30 årene. Akkurat det bildet har ikke forandret seg stort – rent bortsett fra at vi på et tidspunkt ble forbigått av både Sverige og Finland.

Vi er tilbake på andreplassen bak finnene med vårt konsum på 9,9 kilo per innbygger.

Mye av denne kaffen befinner seg på norske arbeidsplasser. Der konsumeres over 60 prosent av alle kaffekoppene som fylles hver eneste dag.

Samtidig dukker det opp resultater fra en studie utført av forskere ved Queen Mary University of London (QMUL). Den slår fast at hjertet vårt ikke bryr seg om man drikker 1 eller 25 kopper kaffe om dagen, skriver avisen The Guardian. Her hjemme er det nettstedet forskning.no som har omtalt rapporten.

Denne nye studien slår dermed mye av beina under en del tidligere studier, der antydningene har gått på at kaffedrikking kan føre til åreforkalkning – i realiteten slik at den øker risikoen for hjerteinfarkt og slag.

Forskerne delte respondentene inn i tre grupper basert på hvor mange kaffekopper de drikker i gjennomsnitt per dag. Med dette som utgangspunkt kunne forskerne slå fast at det ikke er noen større sannsynlighet for åreforkalkning ved å drikke mange kopper kaffe om dagen enn bare én.

Ifølge nettstedet gjennomgikk deltakerne en MR-undersøkelse av hjertet samt blodbølgetesting, og resultatene var veldig klare selv etter at faktorer som alder, vekt og røykevaner hadde blitt regnet med.