Gunnar-Murvold-Renas

Ingen miljøgifter skal på avveie

– Mange er ennå ikke klar over at el-produkter inneholder miljøgifter. Derfor kommer miljøgiftene på avveie når vi kaster produktene. I verste fall havner de ute i naturen.

Publisert

- Ingen miljøgifter skal havne på avveie, understreker Gunnar Murvold i Renas. (Foto: Jan Tveita)

Dette opplyser adm. direktør Gunnar Murvold i Renas AS, returselskapet for næringselektro.

– En spørreundersøkelse vi hadde ute før påske, viser at kunnskapene i befolkningen fremdeles er mangelfulle med tanke på miljøgifter i el-produkter, legger Murvold til, og fortsetter:

– Elektriske produkter inneholder farlige stoffer som blant andre PCB, kadmium, kvikksølv, asbest, bly, bromerte flammehemmere og ioniske kilder.

– Dette er meget farlige stoffer som kan skade alt liv ute i luft, vann og jord ute i naturen på forskjellig måte, understreker Murvold. Vi finner for eksempel ca. 20 fjorder i Norge som ammende kvinner ikke bør spise fisk fra, ifølge Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif).

Påvirker arvestoffer

– Miljøgifter på avveie kan føre til kreft, de kan påvirke arvestoffene i kroppen, de kan nedsette reproduksjonsevnen vår og skade fostre i mors liv.

– Det er derfor så viktig å få samlet inn el-produkter og kaste dem på en forsvarlig måte, understreker Murvold.

– Norske myndigheter har bestemt at alle som importerer el-produkter hit til landet, plikter å være medlemmer i et returselskap. Her kan firmaene kjøpe seg fri ved å betale en miljøavgift til f. eks. Renas. Dette miljøgebyret finansierer innsamlingen og behandlingen av såkalt EE-avfall.

Også forhandlere og kommuner

– Alle forhandlere av el-produkter plikter å ta imot EE-avfall. De plikter også å sortere, oppbevare og videresende EE-avfallet, samt å informere oss forbrukere om denne ordningen.

– Kommunene har de samme forpliktelsene som forhandlerne, opplyser Murvold.

Nyttige egenskaper

– Hvorfor benytter vi miljøgifter i el-produkter når de kan gi alvorlige helseskader?

– Saken er at enkelte produkter ikke kan fungere ut fra dagens teknologi uten en mengde miljøgifter. Det er dessuten først i de senere årene at vi har satt søkelyset på disse miljøgiftene. Mange av dem har svært gode elektriske ledeegenskaper. En miljøgift som PCB er for eksempel brukt som mykgjører i plast. Stoffet har gode brannhemmende og isolerende egenskaper, og det er brukt i kondensatorer og strømgjennomføringer.

– Men PCB kan svekke immunforsvaret, skade nervesystemet, gi leverkreft og skade forplantningsevnen vår. Det skumle er at PCB også kan overføres til foster via livmor og til spebarn via morsmelk. Stoffet har derfor vært forbudt i nye produkter i Norge siden 1980, opplyser Murvold.

Et helsespørsmål

– Vi er alle opptatt av vår egen og våre barns helse, og dersom vi ikke behandler disse miljøgiftene på en forsvarlig måte, har vi fått et kaldt og kynisk samfunn, mener Murvold.

– Heldigvis tyder alt på at vi blir mer og mer opptatt av helsen til kommende generasjoner, og at forbrukerne blir stadig mer miljøbevisste også med tanke på el-avfall, oppsummerer adm. direktør Gunnar Murvold i Renas AS.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS