Foran en dataskjerm kan vi blunke så sjelden som fem ganger i minuttet, viser forskning. Vanligvis blunker vi fire-fem ganger oftere for å holde øynene fuktige.
Økt konsentrasjon mens vi stirrer på skjermen er sannsynligvis viktigste årsak til at blunkingen reduseres dramatisk, skriver Newswire.
– Hvis noe er viktig, undertrykkes trangen til å blunke. Hver gang vi blunker dekker øyelokket pupillen i cirka en femtedels sekund, men det øyeblikket ønsker vi likevel ikke å gå glipp av, sier dosent Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.
Instituttet utdanner alle optikerne i Norge. De har tidligere vist gjennom forsøk hvordan blunkingen reduseres til mellom fem og ti ganger i minuttet når vi konsentrerer oss om små detaljer på en pc.
– Vi opplever ikke et blunk som et øyeblikk vi ikke ser noe, eller at alt blir sort, men hjernen ser uansett ut til å miste litt informasjon, sier Helland.
Når vi snakker med et annet menneske, blunker vi i gjennomsnitt 20 til 25 ganger i minuttet.
Tørre øyne
Øyet kan bli tørt og irritert hvis vi blunker for sjelden.
– Før trodde man at tørre øyne skyldtes nedsatt tåreproduksjon. Nå vet vi at for lite blunking også er en årsak fordi tårefilmen på øyet da fordamper raskere, sier øyelege Sten Ræder. Han er spesialist i øyesykdommer og daglig leder ved Tørreøyneklinikken i Oslo.
Tårefilmen er en tynn hinne som fukter overflaten hver gang du blunker. Hinnen fornyes hver gang. Tørre øyne omtales ofte som en ny folkesykdom. Ræder er enig:
– Så mange som hver femte av oss kan være rammet. Når vi ser på tv og dataskjermer, blunker vi sjeldnere, sier han.
Han anbefaler å ta pauser fra skjermen. Hvis du justerer skjermen og stolen slik at du ser ned på skjermen, blir også øyeåpningen mindre og tårefilmen fordamper saktere.
– Du kan også bruke kunstig tårevæske hvis du vet at du skal sitte lenge ved en skjerm, sier Ræder.
Papir også
En dataskjerm får bildet ved at en elektronstråle sveiper over skjermen og gjenoppfrisker bildet så hyppig at det synes å stå stille. Nyere skjermer er basert på en annen teknologi. Men det er neppe skjermen i seg selv som gjør at vi blunker for lite. En fersk amerikansk studie viser at de som leser en tekst på papir blunker like sjelden som de som leser den samme teksten på dataskjerm.
– Problemet er først og fremst knyttet til dagens omfang av skjermbruk. Vi ser på digitale skjermer over alt og hele tiden, særlig etter at smarttelefonene kom, sier Magne Helland.
En viss forskjell på papir og skjerm er det likevel. En større andel av blunkene foran skjermen ble registrert som halvveisblunk i den amerikanske undersøkelsen.
Noen aktiviteter fører til en ekstrem konsentrasjon og redusert blunkehyppighet. Alpinisten Aksel Lund Svindal ble utstyrt med et lite kamera på innsiden av brillene mens han suste ned utforløypa i 140 kilometer i timen. I løpet av to minutter blunket han kun én eneste gang.
Blunketrening
Er du bevisst problemet, kan du trene på å blunke oftere mens du stirrer på dataskjermen. Det er også funnet opp hjelpemidler. Brillebrukere kan montere på en dippedutt som gjør at en ’’vindusvisker’’ fyker over brillen ved jevne mellomrom og får deg til å blunke. Slike løsninger kan også være integrert i glasset.
Sammen med Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund har Magne Helland utviklet et dataprogram som installerer et blunkende øye øverst til høyre på dataskjermen.
– Blunkepåminneren fungerer i praksis som en enkel huskelapp på skjermen, den minner om hva som er normal blunking, sier han.
Helland understreker imidlertid at det foreligger lite forskning som dokumenterer effekten av blunketrening og eventuelle hjelpemidler.
– Synsplager ved omfattende skjermbruk kan være sammensatt og ha mange årsaker. Å få sjekket synet, er det beste rådet, sier Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.