treplanker.jpg

Trestøv øker kreftrisiko

Ansatte som jobber med trestøv er mer utsatt for kreft i nese og bihuler. Det viser resultater fra det internasjonale forskningsprosjektet Wood Risk.

Publisert

Arbeid med tre­verk og tre­støv gir økt risiko for nese­kreft.

Ansatte i tre­industrien, som f.eks. bygnings­snekkere, har større risiko for å utvikle kreft i nese og bi­huler enn andre arbeids­takere.

Det viser seg å være en klar sammen­heng mellom tre­støv og utvik­lingen av kjer­tel­kreft i nese og bi­huler.

Internasjonal undersøkelse

Dette er konklusjonen i en inter­nasjonal under­søkelse, der forskere fra blant annet Det Nationale Forsknings­center for Arbejds­miljø har deltatt.

Undersøkelsen er basert på en kombinasjon av vevs­prøver fra mennesker med nesekreft og kreft i bihulen, og intervjuer med både kreft­rammede og pårørende.

Trestøv gir genetiske mutasjoner

Resultatene viser at antallet muta­sjoner i gen TP53 (som er et gen som under­trykker utviklingen av svulster) har nær sammen­heng med ekspo­neringen av trestøv.

Til sammen har forskerne analysert TP53-mutasjoner i 358 tilfeller av kreft i nese og bihuler. Resultatene er offentlig­gjort i tids­skriftet Inter­national Journal of Cancer.

Kilde: Kræftrisiko øges ved arbejde med træstøv (Videncenter for Arbejdsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS