Frukt-CB3623334

Vi vil ha frukt på jobben

Frukt på jobben står høyt på ønskelista til norske arbeidstakere, viser ny undersøkelse. Mange får allerede ønsket oppfylt.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Drøyt tre av fire nordmenn skulle ønske at det var tilgang til frukt på jobben, viser en undersøkelse utført av YouGov for ISS.

Et marked i vekst

– Et klart og tydelig svar fra en befolkning som blir stadig mer opptatt av kosthold og helse, sier Bente Lauritzen, avdelingsleder i ISS. Bedriften tilbyr servicetjenester innenfor en rekke ulike områder, blant annet kantinedrift og levering av jobbmat. Frukt som en del av slike tilbud blir mer og mer etterspurt.

– Nå leverer vi rundt 2000 fruktkurver hver eneste uke, tilsvarende 10 til 15 tonn frukt. Dette er et marked i vekst.

Ønsket om frukt på jobben er noe høyere blant kvinner enn blant menn, viser undersøkelsen. Åtte av ti kvinner vil ha frukt. Yngre arbeidstakere er mer opptatt av frukt enn eldre.

Unge mest positive

– Ja-andelen er høyest blant ansatte mellom 18 og 34 år, så dette er trolig en trend som bare vil forsterke seg. Blant kundene våre ser vi jo også at frukt og grønt som innslag i kantinemenyen er på vei opp, sier Lauritzen. I undersøkelsen svarer en tredel av de spurte at de allerede får frukt på jobben.

– Men hvis vi trekker ut andelen spurte som ikke er i arbeid, oppgir mer enn fire av ti at arbeidsgiver kjøper inn frukt, så dette er positive tall.

Bekrefter trenden

Undersøkelsen Norske Spisefakta, som kartlegger nordmenns matvaner hvert annet år, bekrefter trenden i retning av et mer fruktrikt kosthold på jobben. I disse undersøkelsene blir folk blant annet spurt helt konkret om hvor ofte de spiser en porsjon frisk frukt eller bær fra fruktkurv satt ut på arbeidsplassen.

– Andelen som svarer tre ganger i uka eller oftere, nærmer seg en dobling i løpet av de siste ti årene, sier John Spilling, seniorkonsulent i Ipsos MMI og ansvarlig for undersøkelsen.

Grønn appetitt

I 2003 var det bare ti prosent som tok for seg av jobbfrukten minst tre ganger i uken. I 2011 var andelen økt til 17 prosent. I april kommer Norske Spisefakta 2014.

– Hvis trenden fra de siste målingene fortsatt er der, kan andelen vise seg å krype opp mot 20 prosent, sier Spilling.

Det er naturlig at det er litt forskjell på de to målingene, mener Bente Lauritzen i ISS.

– Vi vet jo at det ikke er alle som faktisk forsyner seg av frukten selv om de har tilgang til den, men det er uansatt positivt at andelen beveger seg entydig oppover.

(Newswire)

Powered by Labrador CMS