Forskere fant ingen klar sammenheng mellom skjelvende hender og arbeid med vibrerende verktøy 20 år tidligere.

Vibrasjonsarbeid gir ikke skjelving på hendene

Forskere har undersøkt om arbeidstakere som jobbet med vibrerende verktøy på 1990-tallet, opplever skjelving i hendene 20 år etter. De fant ingen klar sammenheng.

Arbeidstakere som over tid utsettes for vibrasjon fra håndholdte verktøy, har en risiko for å få hånd-arm vibrasjonssyndrom, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Denne tilstanden, som gjerne forkortes HAVS, kjennetegnes ved hvite fingre og plager med kalde hender, nummenhet, smerte og nedsatt blodsirkulasjon og følsomhet i fingrene.

Ville undersøke langtidsvirkninger

− I studien vi nå har gjennomført, ønsket vi å se på mulige langtidsvirkninger av eksponering for vibrerende verktøy. Et av formålene ved studien var å undersøke om tremor, eller skjelving, bør være en del av det kliniske bildet når leger stiller en HAVS-diagnose, forklarer Rita Bast-Pettersen, forsker ved STAMI.

I den nye studien har forskerne undersøkt arbeidstakere som i 1994 hadde jobbet med vibrerende verktøy og som nå hadde symptomer på hånd-arm vibrasjonssyndrom. Med i undersøkelsen var også en sammenligningsgruppe av arbeidstakere som ikke hadde jobbet med vibrerende verktøy, og som heller ikke hadde symptomer eller plager i hendene. Arbeidstakerne ble intervjuet om helseforhold, livsstilsfaktorer og hva de hadde jobbet med i de siste 22 årene.

− Vi har tidligere gjennomført studier hvor vi så på hvite fingre og på smerter og fingerferdighet hos de samme arbeidstakerne. I denne siste studien har vi sett på om arbeidstakerne som hadde jobbet med vibrerende verktøy, ble mer skjelvne på hendene, sier Bast-Pettersen.

Forskerne brukte en test i form av en penn som personen skulle holde. Resultatene ble registrert av en datamaskin. Arbeidstakerne holdt først pennen rolig foran seg og deretter lot de hånden hvile på bordet.

Ikke mer skjelvne

− Resultatene viste ingen sammenheng mellom hvor mye de hadde jobbet med vibrerende verktøy i de siste 22 årene og hvorvidt de var mer skjelvne. Det var heller ikke slik at de som hadde klare symptomer på hånd-arm vibrasjonssyndrom i 1994 var mer skjelvne, forklarer forskeren.

Dårlig fingerferdighet gir utslag

Forskerne fant imidlertid at de som hadde dårligere fingerferdighet i 1994, noe som kunne indikere at de hadde en lett nevrologisk komponent på HAVS, var mer skjelvne 22 år senere. De fant også at langtidsblodsukkeret, tyroksinnivået i blodet og røyking var forbundet med økt skjelving og at måten man holder hånden på, har stor betydning ved måling av skjelving.

Det viktigste for å unngå både håndskader og skjelving er ifølge Bast-Pettersen å unngå unødig eksponering ved bruk av verneutstyr og arbeidsmåter som minimerer unødig belastning.

− Helsetilstanden er det ikke så lett å gjøre noe med, men studien viser altså at både røyking og bruk av snus kan øke sjansen for å bli skjelven på hendene. Studien bekrefter bare delvis hvorvidt skjelving bør ansees som en del av HAVS, konkluderer hun.

(stami.no)

Powered by Labrador CMS