Akuttkortet til Stiftelsen Norsk Luftambulanse viser hvilke fem tilfeller der man alltid skal ringe 113.

Ring 113 først - ikke nøl med å varsle

En tredjedel av Norges befolkning ville ikke prioritert å ringe 113 i en akutt situasjon hvor liv eller helse er i fare. – Koronapandemien kan ha forsterket denne tendensen, sier sjeflege Stephen Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Hva ville du gjort dersom du så en person falle om og du ikke klarte å vekke vedkommende?

En av tre nordmenn ville først sjekket puls eller lagt personen i stabilt sideleie.

– Det er vel og bra, men ikke riktig. Det viktigste er å ringe 113 med en gang, sier Stephen Sollid, sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Stephen Sollid er sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse .

I en nylig gjennomført Norstat-undersøkelse svarte kun 59 prosent at de ville ringt 113 først i et slikt tilfelle.

Dette er en av årsakene til at Stiftelsen Norsk Luftambulanse satte i gang Akuttaksjonen onsdag 17. mars. Årets aksjon handler om å varsle nødetatene i tide – og ikke minst om å senke terskelen for å ringe 113.

– Vi ser at for mange venter for lenge med å ringe nødnummeret, sier Stephen Sollid.

Sjeflegen tror koronapandemien kan ha forsterket denne tendensen.

– Granskingen til Koronakommisjonen viste at antall sykehusinnleggelser gikk ned i fjor. Vi ser også at andre land har de samme erfaringene. Det er derfor grunn til å tro at pandemien har ført til at flere nøler med å varsle nødetatene.

Redningsmann i Norsk Luftambulanse AS, Kjetil Leknes.

– Vil ikke forstyrre helsevesenet

Redningsmann i Norsk Luftambulanse, Kjetil Leknes, har erfart det samme.

– I vinter har vi opplevd at folk ikke vil forstyrre helsevesenet fordi de har hørt at vi er så presset på grunn av covid-19. Vi hadde en mann med hjerteinfarkt som ikke ringte ambulansen før etter fire dager. Konsekvensene av sen varsling kan bli veldig store, sier Leknes. I jobben som redningsmann i luftambulansetjenesten er han opptatt av at folk varsler fortest mulig.

– Hjerte og hjerne er avhengig av blodsirkulasjon, derfor er det så viktig at hjelpen kommer fort. For oss teller hvert minutt. Vi har mange ganger opplevd hvor viktig tiden er for utfallet. Vi rykker ikke bare ut på store og dramatiske ulykker med mye blod, men også ofte ut på hjerteinfarkt og hjerneslag. Begge deler haster veldig.

Akuttaksjonen

  • Arrangeres av Stiftelsen Norsk Luftambulanse fra 17. til 27. mars.
  • Årets aksjon handler om å få flere nordmenn til å varsle nødetatene i tide.
  • Aksjonen er et bidrag til den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv», som er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og en rekke organisasjoner.
  • Er du redd for at liv eller helse er i akutt fare? Ikke vent og se – ring 113.
  • Les mer om aksjonen på norskluftambulanse.no/akuttaksjonen.

Du ringer, de avgjør

Stephen Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse understreker at en telefon til 113 ikke er det samme som å bestille en ambulanse eller et legehelikopter. Det er opp til helsepersonellet på 113-sentralen å vurdere hvor alvorlig situasjonen er, og hvilke ressurser som skal sendes ut. Du ringer, de avgjør.

– Dersom du kommer i en situasjon der det står om liv eller helse, er det å ringe 113 det viktigste du kan gjøre. Da kommer du ikke bare i kontakt med noen som kan skaffe hjelp, men også noen som kan gi råd og veiledning om hvordan du skal gjennomføre livreddende førstehjelp, forteller Sollid. Han anbefaler også å laste ned appen Hjelp 113. Den er gratis og anbefalt av Helsedirektoratet.

– Den kan gjøre varslingen lettere. Den har knapper for 110, 112, 113 og nærmeste legevakt. I tillegg sender den posisjonen din rett til nødsentralene. Det kan særlig være en fordel på påsketur i skogen eller fjellet, understreker sjeflege Stephen Sollid:

– Nøyaktige koordinater gjør at ambulanse og legehelikopter finner deg lettere. Det kan spare livsviktig tid.

(Pressemelding fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse)

Powered by Labrador CMS