(Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse)

Ny nødapp redder liv

Nå kan du ringe alle nødnummer fra én app. Den forteller nødsentralene nøyaktig hvor du er. Dette kan redde rundt 20 liv hvert eneste år, tror Helsedirektoratet.

Publisert

Appen som heter Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Alle nødnummer er med, både 113 helse, 110 brann og 112 politiet.

– Denne appen vil være den viktigste appen du har på telefonen din, og den er gratis å laste ned. Nå er alle nødnummer samlet i én app, og når du ringer fra appen, sendes posisjonen din automatisk til nødsentralen. Da vil nødetatene finne deg med en gang og spare verdifulle minutter, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.

Vet ikke hvor de er

For flere liv kan reddes når man sparer viktige minutter på å finne ut hvor innringer er. Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er, og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram, er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever.

Oversikt over hjertestartere

I den nye versjonen av appen kan du også finne din nærmeste hjertestarter på det stedet du befinner deg. Dette er et offentlig hjertestarterregister som er implementert i appen.

– Vi vet at rask hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter redder liv. Ved å komme raskt til med en hjertestarter kan man bidra til at enda flere liv reddes, men det er samtidig viktig å presisere at man aldri må forlate en med hjertestans for å finne en hjertestarter. Hjerte- og lungeredning er det aller viktigste, men er dere flere enn to personer til stede, kan en tredje person gå for å finne nærmeste hjertestarter, sier Lossius.

Kan redde 20 liv i året

Oppdateringen av appen er et samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

– Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans, kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

I 2019 skal appen videreutvikles gjennom økonomisk støtte fra Gjensidigestiftelsen, i tillegg til innsamlede midler fra giverne til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Pengene skal primært brukes til å designe og implementere en kommunikasjonsløsning for hørselshemmede.

Du kan kun ringe til nødsentralene i Norge fra appen. Men er du i utlandet og trenger hjelp, kan du ringe nødnummeret til det landet du er i, og lese opp koordinatene i appen for nødsentralene slik at de finner deg.

Husk å oppdatere appen og installere med ditt telefonnummer så posisjonen din kan bli sendt automatisk til nødsentralen.

Hva er nytt i appen? 

  • 112 (politiets nødnummer) er nå med i appen, i tillegg til 110 og 113 som allerede er der. 
  • Din nærmeste hjertestarter kan du nå finne i appen. Det er det offentlige hjertestarterregistere som brukes. Les mer om det her: https://www.113.no
  • Appikonet er gult. 
  • Appen trenger ikke lenger ha tilgang til kontaktlisten din for å vise posisjonen til nødetatene.
Powered by Labrador CMS