Fredrik Aasebø, Røde Kors Førstehjelp. (Foto: Jan Tveita)

Flying start for hjertestarterregisteret

Spredningen av hjertestartere har tatt av i Norge. Parallelt med at stadig flere kjøper hjertestartere, har Røde Kors Førstehjelp nå regien på et nasjonalt register over hjertestarterne i Norge.

Publisert

Næringslivet og offentlige bedrifter etterspør stadig flere hjertestartere. Bare så langt i år har Røde Kors Førstehjelp utplassert mer enn 1000 hjertestartere. Totalt er det plassert mer enn 30 000 hjertestartere i Norge. De fleste er lokalisert hos bedrifter som har handlet inn dette som en beredskap for sine ansatte og kunder.

Danmark foran

Danmark har i lang tid hatt et hjertestarterregister som ligger langt framme i folks bevissthet, slik at nærmeste hjertestarter raskt kan hentes ved behov.

– I mange år har vi ligget etter våre danske naboer, forteller Fredrik Aasebø, adm. direktør i Røde Kors Førstehjelp.

– I Norge har det vært gjort noen halvhjertede forsøk på å få i stand et sentralt register. Og det har vært flere aktører, men ingen har hatt tyngde nok til at dette fikk nok synlighet. Vi har vært bevisst på problemstillingen i flere år, men vi ønsket å være sikker på at når vi først gjør dette, må teknologien og ambisjonene stå i stil med våre ønsker. Når Apotek 1 ønsket å dele sitt register med oss, så fant vi endelig en partner som vi kunne jobbe seriøst med.

Færre skal dø av hjertestans

Aasebø er krystallklar på formålet med hjertestarterregisteret: – Vi skal bidra til at færre i Norge dør av plutselig hjertestans, og vi vil legge til rette for at alle som eier en hjertestarter, skal kunne bidra til dette. Med nesten 3500 registrerte hjertestartere er dette registeret allerede en suksess, mener Aasebø.

Offentlig register kommer

Helse- og omsorgsdepartementet har annonsert at et offentlig hjertestarterregister skal være på plass til nyttår, og de ønsker å få tilgang til registeret til Røde Kors Førstehjelp.

– Vår intensjon er da å gi innholdet videre til helsemyndighetene. Når folk ringer 113, skal AMK-sentralen ha oversikt over hvor det finnes hjertestartere, slik at de kan gi publikum beskjed om hvor de kan løpe og hente en hjertestarter.

– Vi nærmer oss 3500 registreringer. Men vi har ambisjoner om at de fleste hjertestarterne i Norge skal inn i dette registeret.

Førstehjelpskurs nytter

– Norske bedrifter har innsett at det er viktig å ha en hjertestarter tilgjengelig. Stadig færre dør av plutselig hjertestans i Norge. Det er flere grunner til dette, mener Aasebø. En viktig faktor er nok at spredningen av hjertestartere aldri har vært bedre, og samtidig er det et høyt fokus på å gjennomføre førstehjelpskurs. Ansatte som har vært på førstehjelpskurs, bruker denne kunnskapen også utenfor jobb. Liv reddes hjemme, på veiene og på ferie etter at folk har fått førstehjelpskurs av arbeidsgiver.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS