75 prosent av alle sprinkleranlegg har aldri blitt kontrollert, det vil si at cirka 30.000 anlegg ikke har blitt sjekket om de fungerer som de skal, viser en undersøkelse fra Kompetansesenter for brann- og driftspersonell. (Foto: Frende Forsikring/NTB Kommunikasjon)

Dårlig kontroll av sprinkleranlegg

Nærmere 30.000 sprinkleranlegg har aldri blitt kontrollert, viser en oversikt fra Kompetansesenter for brann- og driftspersonell.

Publisert

Sprinkleranlegg skal begrense og forhindre alvorlige branner, men ifølge Kompetansesenter for brann- og driftspersonell har 30.000 slike anlegg aldri blitt kontrollert.

– 75 prosent av alle sprinkleranlegg har aldri blitt kontrollert. Samlet snakker vi om at cirka 30.000 slike anlegg ikke har blitt sjekket om de fungerer som de skal, sier daglig leder i Kompetansesenter for brann- og driftspersonell, Anders Sandmæl.

Setter etter liv i fare

2020 har begynt med flere svært alvorlige branner. I en av dem, i parkeringshuset på Sola, ble det tidlig klart at bygget ikke var utstyrt med sprinkleranlegg.

- Sprinkling kunne trolig kunne begrenset p-hus-brannen betydelig, hvis anlegget virket, sier Sandmæl.

Mange bygg er utstyrt med slike anlegg, problemet er bare at mange av disse anleggene aldri har blitt kontrollert.

– Manglende kunnskap og kontroll med sprinkleranlegg kan sette liv i fare og bety store ekstrakostnader hvis det begynner å brenne, sier brannekspert og underwriter Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Stort behov for økt kompetanse

Selskapet var først ute med samarbeid med det nye nasjonale kompetansesenteret som jobber for å få opp kompetansen om sprinkleranlegg og alle andre aktive eller passive installasjoner som skal ha en funksjon ved en brann.

– Det er et stort behov for kunnskap om brannsikkerhet og dokumentasjon av hvilket arbeid som er gjort i et bygg, og at sprinkleranlegget har riktig funksjon, sier Skjerping.

– Årlig kontroll av sprinkleranlegg er viktig, og vi sender ut folk som kontrollerer og besiktiger sprinkleranlegg hos kundene våre. Vi håper det skal bidra til at kundene ikke får unødvendig store skader etter en brann i et sprinklet bygg. I tillegg gir en slik sprinklerkontroll kunden rabatt, sier Skjerping.

Det er ditt ansvar

Som huseier er det ditt ansvar å sørge for at sprinkleranleggene faktisk virker. Du kan ikke stole på egne ansatte eller rørleggere som rapporterer at alt er i sin skjønneste orden.

– Som huseier må du få inn fagfolk med prosjekteringskompetanse. Dette er like viktig om du overtar et nytt bygg eller om du skal ha en gjennomgang i et eldre bygg, sier Sandmæl.

- Det er et tankekors at man blir skeptisk om det er en stripe i lakken på en bil du kjøper til 200.000, mens hvis du skal kjøpe et bygg til 200 millioner kroner, så blir dette ofte tatt veldig lett på. Å forutsette at alt er i orden er noe av det verste man kan gjøre, sier Sandmæl.

Han mener Norge ligger bak både Sverige og Danmark på dette området.

– I Danmark må for eksempel en brannrådgiver godkjenne bygget før det kan bli tatt i bruk. Slik er det ikke i Norge, men det er heldigvis endringer på gang, sier Sandmæl.


Falsk trygghet

Brannsikkerhet er komplisert og det er få som har relevant utdannelse.

– Mange rørleggere foretar vedlikehold og gir byggeier en servicerapport hvor det også står noe om feil og mangler ved sprinkleranlegget. Eier og driftspersonell tror at dette dokumenterer sprinkleranlegget sin funksjon, noe som er feil, sier Sandmæl.

Han mener Brannvesenet som gjør tilsyn heller ikke har kompetansen som trengs for å avdekke om det foreligger riktige kontrollrapporter.

Det kreves kompetanse på prosjekteringsnivå for å kunne kontrollere et sprinkleranlegg. Dette dokumenteres med en FG-sertifisering.

– Likevel blir mange anlegg godkjent, uten at man vet om de er riktig dimensjonert eller om de fungerer som de skal. Mange huseiere tror derfor at ting er i sin skjønneste orden, mens realiteten kan være en helt annen, sier Anders Sandmæl.

Kan bli uønsket som kunde

Frende har i sine forsikringsvilkår krav om at sprinkleranlegget skal kontrolleres årlig av et FG-sertifisert kontrollfirma. Denne kontrollen skal utføres i tråd med FG 920 som er en veiledning for hvordan kontrollen skal utføres.

– Vi følger i stadig større grad opp dette, og dokumentasjon vil etterhvert bli et krav for å kunne bli forsikret. Huseiere som ikke følger opp vil kunne forvente seg tap av rabatter og i verste fall at de er uønskede som kunder. Ved brann vil man kunne risikere redusert erstatning dersom sprinkleranlegget ikke er kontrollert og det ikke fungerer som det skal, sier Odd Magne Skjerping.

(Frende Forsikring/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS