Ferie gir verdifull tid til å engasjere seg i barna.
Ferie gir verdifull tid til å engasjere seg i barna.

Kunsten å ta ferie – og begynne på jobb igjen

Flere korte ferieuker og lavere forventninger er oppskriften på en vellykket sommerferie. Her får du smarte tips til å planlegge ferien på riktig måte.

Publisert

Petra Lindfors’ tips for en vellykket ferie:

  • Legg vekk jobbtelefonen.
  • Senk forventningene.
  • Start med en kort uke etter ferien.

(Kilde: forskning.se og Stockholms universitet)

– Å omstille seg fra lange arbeidsdager til ferie er ikke alltid like enkelt. For å lade opp batteriene kreves god planlegging og riktige prioriteringer, sier Petra Lindfors, forsker og professor i psykologi ved Stockholms universitet til forskning.se. Under koronapandemien arbeider mange fortsatt hjemmefra. Da blir det ekstra viktig å stue bort arbeidet – alt for å gjøre en forskjell på jobb- og feriehjemmet.

– Steng av jobbtelefonen og legg den vekk. Sorter bort alle papirer. Legg alt på et sted der du husker at du finner det igjen.

Prioriter riktig

Hva gjør du dersom innboksen er full og listen over gjøremål er lang på fredagen før ferien?

– Da har du kommet skjevt ut, kanskje har du prioritert feil. Dette holder ikke i lengden, og du bør snakke med sjefen om det. Det er leders ansvar å hjelpe til – men da holder det ikke å informere sjefen om det på fredag ettermiddag. Uka før ferien begynner bør du tenke over hvilke tråder som er løse og hva som kan vente.

Flere kortere friperioder

Studier viser at følelsen av å være uthvilt etter ferien forsvinner ganske raskt igjen hos personer med kontorjobb. For å hente seg inn igjen, kan det derfor være lurt å dele opp ferien i kortere perioder.

Arbeidsplassen på sparebluss

– Det er generelt et lavere tempo om sommeren, og kanskje også roligere for den som fortsatt er på jobb. Da kan jobben være et hvilested. Men om arbeidsmengden er like stor som utenom ferieperioden, blir det naturlig nok tyngre. Da kan være en fordel å arbeide to uker her og der og deretter ha ferie å se fram til.

For den som lever med barn, kan ferien bli et puslespill av ulike ønsker, og den betyr derfor ikke nødvendigvis hvile.

– Det er ikke alltid slik at jeg kan gjøre hva som bare passer meg best, man må tenke fleksibelt. Men er man to voksne, kan man gi hverandre sovemorgener. Det handler også om å senke forventningene og glede seg over de små ting, istedenfor å fylle dagene med aktiviteter. Kanskje må man ikke gjøre alt sammen hele tiden. Planlegg sammen med barna og lag planer med tydelig struktur. Det kan være deilig å vite at i dag spiser vi lunsjen sammen her. Husk også at ferie gir oss verdifull tid til å engasjere oss i barna.

Viktig å respektere fritiden

Er det ok å sjekke e-posten i ferien? Og hva gjør man hvis en kollega avbryter ferien med en jobbrelatert telefon?

– Det er viktig å respektere ferie og fritid, det meste kan faktisk vente. Derfor kreves det tydelige avtaler og en policy på arbeidsplassen. Om det ikke fungerer, er det trolig en skjør organisasjon. På den andre siden kan det å sjekke e-posten være en måte å håndtere arbeidsbelastningen på.

– Vi er ulike, det gjelder å kjenne seg selv. Å avsette en time i uka for å gå gjennom innboksen, kan være en fornuftig måte å forberede seg på jobb igjen. Men kommuniser dette med de du er på ferie med slik at ingen blir skuffet når du tar fram jobbmailen i solstolen.

En annerledes ferie

Hvordan takler vi en ferie som ikke ble slik vi hadde tenkt – innstilte reiser eller fester og vanskeligheter med å besøke eldre slektninger?

– Det er opplagt at mange av oss sitter i samme båt under koronaepidemien Det overgripende aspektet er å huske på at det ikke bare er min reise eller mitt bryllup som er innstilt. Kanskje går det an å lage et alternativ? Fokuser ikke på hva du går glipp av. Tenk heller på hva du kan gjøre i stedet. Kanskje gir denne sommeren deg en mulighet til å oppdage nærmiljøet og hjemlandet?

På samme måte som vi setter ned tempoet før ferien, må vi skru tempoet opp igjen når det er tilbake på jobb. Petra Lindfors foreslår både å begynne og avslutte med en kort uke.

– Det er lurt å begynne på jobb igjen midt i uka. Og husk at det ofte er sommer fremdeles når vi er tilbake på jobb – utnytt derfor sommerkveldene.

(forskning.se)

Powered by Labrador CMS