De lærde strides om hvilken løfteteknikk som er den rette. (Foto: Jan Tveita)

Løfter vi riktig?

Det er ikke holdepunkter for å hevde at bøyde knær og strak rygg gir den beste løfteteknikken, ifølge forskere fra Australia og Skottland.

Publisert

Det er forskere fra Curtin University i Australia som hevder dette i en ny studie, skriver danske Jyllands-Posten. Flyttefolk blir vanligvis opplært til å bøye knærne og holde ryggen rak når de løfter, men den nye studien publisert i The Scandinavian Journal of Pain sår tvil om denne løfteteknikken er den rette for alle.

Løfterådene bør oppdateres

Tvert imot bør vi overveie å oppdatere arbeidsmiljøreglene, da det ikke er nok vitenskapelige bevis for at det er den rette måten å løfte på, skriver britiske The Telegraph.

Forskerne fra Australia har observert skogsarbeidere. De påpeker at skogsarbeiderne som går ned i knærne for å løfte, bruker mer energi enn de som bøyer seg forover. De argumenterer dessuten for at det ikke er noen vesentlig forskjell på det presset du legger på ryggsøylen i de to ulike løftene.

Derimot er løft med bøyd rygg mer effektivt, og ikke mer risikofylt enn løft med strak rygg.

– Nye studier indikerer at det mangler belegg som støtter rådet om at man alltid skal løfte med strak rygg i stedet for bøyd rygg for at unngå smerter i den nedre delen av ryggen, heter det i studien fra Curtin University.

Ryggsøylen avgjør

Liknende eksperimenter har blitt foretatt på universitetet i Aberdeen i Skottland, der forskerne kom fram til at en persons løfteteknikk skal vurderes ut fra formen av ens ryggsøyle. Her foreslo man at man ikke bør ha de samme retningslinjene for alle, da hver persons kroppsbygning er forskjellig.

Sett bakfra er en ryggsøyle stort sett lik, men sett fra siden er den buet. En typisk ryggsøyle er bygd opp med en svai i nakken, en krumning over brystdelen, etterfulgt av en svai i hoften. Ryggvirvlene er størst i hoftepartiet, da man bærer den tyngste vekten i denne delen av kroppen. Ryggvirvlene er minst i nakken.

Ingen er like

– Ingen er like. Bør da retningslinjene fortelle oss at vi alle skal løfte på samme måte? spurte professor Richard Aspden ved Aberdeen University i forbindelse med offentliggjøringen av forskningsprosjektet.

Ifølge tall fra danske helsemyndigheter sliter 880 000 dansker med vondt i ryggen, opplyser Jyllands-Posten.

(jp.dk)

Powered by Labrador CMS