Robotene har gjort sitt inntog i industrien. (Foto: Jan Tveita)
Robotene har gjort sitt inntog i industrien. (Foto: Jan Tveita)

Flere frykter roboter vil ta jobben

Fire av ti er redd for at roboter og digitalisering vil ta jobben fra dem, viser det siste arbeidslivsbarometeret fra YS. Også de mest avanserte arbeidsoppgavene vil etter hvert kunne løses digitalt, påpeker fagforeningsleder.

Publisert Sist oppdatert

43 prosent sier de tror ny teknologi kan ta over deler eller mesteparten av arbeidsoppgavene deres. Det er 13 prosentpoeng flere enn for bare to år siden.

– Det er tydelig at vi begynner å få øynene opp for konsekvensene av teknologiutviklingen. Norge har en avansert økonomi, og tiden for de enkle og manuelle arbeidsoppgavene er for lengst forbi, sier leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Jorunn Berland, til NTB.

Ikke alle blir berørt

Robotenes inntogsmarsj og digitalisering har vært mye i søkelyset de siste årene. I tillegg har en rekke bransjer, som bank- og finansnæringen, opplevd reelle endringer. Det er trolig årsaken til at flere frykter å bli overflødige, mener YS. Samtidig blir ikke alle bransjer berørt, og flere enn 55 prosent svarer «nei» på spørsmålet om arbeidet kan utføres av en maskin.

– Selv om maskiner eller roboter mest sannsynlig vil kunne utføre mange oppgaver i fremtiden, vil vi fortsatt trenge mennesker og hender i arbeidslivet, sier Berland.

Men i postvesenet er det kanskje snart bruk for færre. Posten Norge lanserer nå verdens første selvkjørende brev- og pakkerobot.

Skillelinjer

Eldre og de med mindre utdanning er litt mer tilbøyelige til å mene at deres jobber ikke kan overtas av teknologien, enn unge og de med mer utdanning, viser barometeret.

Også ansatte i offentlig sektor er tryggere i jobben enn de som jobber i privat sektor.

I bank-, forsikrings- og finansnæringen frykter derimot tre av fire at digitalisering vil påvirke jobbene deres.

– Vi snakker som oftest om de enkle jobbene når vi diskuterer robotisering, men det handler om mer, sier Berland.

Mange typer arbeidsoppgaver, også de mest avanserte, vil etter hvert kunne løses digitalt, framholder hun.

– Kirurgi er et godt eksempel på dette.

(NTB)