helse-penger-eple-colourbox.jpg

Sats på friskliv

Foretak som fungerer bra og der de ansatte trives, kjennetegnes som regel av en bevisst satsing på friskliv og helsefremmende arbeid. Norsk Tipping på Hamar har en egen frisklivskonsulent som koordinerer dette viktige arbeidet blant de ansatte.

Publisert

Frisklivskonsulent Elisabeth Harviken satte i mars 2008 i gang prosjektet Fokus, som i all hovedsak dreier seg om livstilsendring. Målet er et sunnere og bedre liv på jobb, men tiltakene får også positive konsekvenser på hjemmebane. - Erfaringsmessig vet vi at satsing på livsstilsendring virker inn både på trivsel og sykefravær. Vi vet likevel at det er lettest å få med dem som allerede har en aktiv livsstil på de frisklivstiltakene vi iverksetter. Tanken for dette prosjektet var å henvende seg til nettopp de av våre ansatte som har størst behov for hjelp med endring av livsstilen sin, sier Harviken.

Endre livstilen

- Å gå ned i vekt er ikke nødvendigvis det viktigste med det vi gjør. Viktigere er det å legge om livsstilen slik at du lever et sunnere og bedre liv.Og etter å ha sett resultatene som den første livsstilsendringsgruppa oppnådde, kan Harviken allerede nå konstatere at arbeidet har båret frukter. De åtte deltakerne har hatt en klar helsegevinst ved å være med. Derfor satte frisklivskonsulenten likeså godt i gang en ny gruppe i september i fjor.

Bedret søvnkvalitet

Og deltakerene - hva sier de? Eystein Linnerud ønsket å gå ned i vekt blant annet for å oppnå bedre søvnkvalitet. Som orienteringsløper var Linnerud på ingen måte inaktiv fra før, men deltakelsen i den første gruppa ga ham en skikkelig opptur.- Jeg har helt klart hatt en helsegevinst ved å delta, sier Linnerud, som faktisk trener fem dager i uka nå. Søvnkvaliteten er atskillig bedre, jeg presterer bedre på jobb og utenom jobb, og mener at uten frisklivskonsulentens initiativ hadde han ikke oppnådd dette. Dette er positivt for folkehelsen, er Linnerud fast overbevist om.

Ikke kostbart

Men Norsk Tipping har jo midlene til å sette i gang slike kostbare tiltak, vil mange si. Men Harviken avviser at dette har vært dyrt: - Kostnadene ved dette prosjektet er hovedsakelig knyttet til frisklivskonsulentens arbeidstid og oppfølging hos bedriftshelsetjenesten.Prosjektet har fått tilretteleggingstilskudd fra NAV, så totalt sett har dette vært et billig prosjekt for Norsk Tipping. Og én ting er sikkert, konkluderer hun: Det prosjektet vi startet med i mars 2008, kommer aldri til å bli avsluttet.

Et eksempel til etterfølgelse?

Hele saken om Norsk Tippen kan du lese i HMSmagasinet utgave nummer tre 2009. For å bestille abonnement se her.

Siste utgave av tidskriftet HMS kan også kjøpes elektronisk her.

"
Powered by Labrador CMS