Bergene Holm AS i Brandval er siktet for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsulykke.
Bergene Holm AS i Brandval er siktet for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsulykke.

Millionbot etter arbeidsulykke

En sagbruksarbeider i Innlandet døde på grunn av for dårlig sikring, mener politiet. Nå har de ilagt bedriften en bot på 4,5 millioner kroner.

Publisert

I november 2018 inntraff en arbeidsulykke ved sagbruket til Bergene Holm AS i Brandval i Kongsvinger. En ansatt ble dratt med inn i en pakkemaskin og ble påført så store klemskader at han døde på Kongsvinger sykehus kort tid etter, melder NRK.

Politiet i Innlandet har siktet selskapet Bergene Holm AS for brudd på arbeidsmiljøloven, og ilagt et forelegg på 4,5 millioner kroner.

– Etterforskningen har vist at det var store mangler på de tekniske installasjonene, som skulle hindre at de ansatte kunne bli påført skade. Dette mener vi bedriften har et strafferettslig ansvar for, sier politiadvokat Henning Klauseie til NRK.

– Boten skal være følbar

Politiadvokaten sier at det er sjelden slike forelegg kommer opp i millionklassen, men forklarer at boten må sees i sammenheng med selskapets økonomi.

– Vi har sett på regnskap hvor man i flere år har hatt årsresultat på over 70 millioner kroner etter skatt. Og de siste tre årene har de utbetalt 54 millioner kroner i utbytte til eierne.

Og han legger til:

– Boten skal ikke bare være en liten post i regnskapet, den skal være følbar.

Godtar ikke boten – havner i retten

- Bergene Holm vedtar ikke boten, ifølge adm. direktør Erland Løkken.
- Bergene Holm vedtar ikke boten, ifølge adm. direktør Erland Løkken.

Bergene Holm har ikke godtatt å betale forelegget på 4,5 millioner kroner, dermed vil saken bli behandlet i Glåmdal tingrett.

– Forelegget vedtas ikke. Vi anser oss ikke skyldige etter siktelsen, sier administrerende direktør i Bergene Holm AS, Erland Løkken til NRK.

Verken han eller bedriftens advokat, Thorkil H. Aschehoug, ønsker å si noe mer om saken.

Politiadvokat Henning Klauseie sier at de på sin side vil kreve enda høyere bot som følge av rettssaken, siden strafferabatt dermed blir satt bort.

– Vi har varslet at boten da vil være 5,4 millioner kroner, sier Klauseie.

Stor påkjenning for de pårørende

Bistandsadvokaten til de pårørende til den avdøde mannen, Alina Drazkowski, sier dette er en svært alvorlig sak, og at det har vært en stor påkjenning for de pårørende at etterforskningen har tatt så lang tid.

– Det er helt uholdbart for de pårørende å stå i denne uavklarte situasjonen i en årrekke, sier Drazkowski.

Bistandsadvokaten sier at moren til den avdøde mener siktelsen er riktig, og at det er beklagelig at forelegget ikke ble vedtatt, slik at saken kunne vært avsluttet.

– Når det ikke skjedde, synes hun det er riktig at saken forfølges i rettssystemet, selv om det er en ytterligere belastning. Arbeidsplassen gjorde raskt relativt enkle tiltak i etterkant av ulykken som trolig kunne forhindret den. Siktelsen anses dermed som et uttrykk for at det på tilsvarende arbeidsplasser er viktig å være føre var for at ikke ulykker må skje før tiltak settes inn, sier bistandsadvokaten til NRK.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS