Bilde fra salen
ÅPNET AV STATSRÅDEN: Statsråd Tonje Brenna (t.h.) åpnet konferansen, og deltok i panelsamtale med representanter fra blant annet internasjonal fagforening, verdensbanken og den internasjonale arbeidsmiljøorganisasjonen ILO.

Arbeidstilsyn fra 60 land samlet i Trondheim

Trepartssamarbeid, klimaendringer, sosial rettferdighet og nye teknologiers innvirkning på arbeidslivet står på agendaen når Arbeidstilsyn fra hele verden er samlet i Trondheim.

Publisert

Arbeidstilsynet i Norge er vertskap når den internasjonale arbeidsmiljøorganisasjonen ILO arrangerer en stor tilsynskonferanse i Trondheim.

De 120 deltakerne er hovedsakelig direktører og ledere fra tilsynsetater over hele verden, fra alt fra Sverige og Danmark, til Jamaica, Australia, Namibia, Indonesia og Palestina.

Unik erfaringsdeling

– Å samle så mange representanter fra land som både har forskjellige arbeidsmiljøutfordringer og ulike løsninger og måter å jobbe på, gir oss en unik mulighet til å dele erfaringer og lære av hverandre, sier avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Monica Seem, i en pressemelding.

Konferansen er finansiert av de nordiske landene, og Arbeidstilsynet i Norge er vertskap på vegne av de nordiske arbeidstilsynene. I 2022 ble HMS en fundamental rettighet, og direktøren for ILO pekte i sitt åpningsinnlegg på viktigheten av samles for å sikre et anstendig og trygt arbeid for alle.

De tre i samtale
DELTAKERE FRA HELE VERDEN – OGSÅ PALESTINA: Direktør for Arbeidstilsynet i Palestina, Firas Abo Hammad (t.h.) er en av deltagerne på konferansen. Til venstre avdelingsdirektør Monica Seem, og sjefsrådgiver, internasjonalt arbeid Yogindra Samant fra det norske Arbeidstilsynet.

Løftet trepartssamarbeid

Statsråd Tonje Brenna åpnet konferansen, og benyttet anledningen til å fremsnakke den nordiske modellen med trepartssamarbeid.

– Det er helt avgjørende at myndighetene har en god dialog med organisasjonene i arbeidslivet, samtidig som myndighetene, i dette tilfellet Arbeidstilsynet, beholder sin uavhengighet som kontrollmyndighet, sa Brenna i sin åpningstale. Hun fremhevet blant annet tillitt som en avgjørende faktor.

– En av grunnene til at ILO spurte de nordiske landene om vi kunne være vertskap for et slikt globalt forum for arbeidstilsyn, er måten vi jobber med partssamarbeid på, forklarer avdelingsdirektør Monica Seem. Under konferansen skal Seem, sammen med LO og NHO, fortelle om og diskutere den norske modellen, og hvordan Norge jobber med trepartssamarbeid og den norske modellen.

ILO

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) ble opprettet i 1919, og er FNs organisasjon for saker om anstendig arbeid for alle.

Norge er en «founding member», og har hatt stort engasjement over mange år for å bistå i anstendig arbeidsliv for alle

ILO er et trepartssamarbeid med fagforeninger, arbeidsgiverorganisasjoner og medlemslandenes myndigheter. ILO omtaler seg som FNs «vaktbikkje» i arbeidslivet. 

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) koordinerer Norges arbeid i ILO. Arbeidstilsynet deltar i den norske ILO-komiteen på oppdrag fra AID.

Powered by Labrador CMS