(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Økt skjermbruk gir mer helseplager
Optikere registrerer en økning i øyeplager som følge av mye skjermbruk. Tørre og såre øyne, trøtthet, og hode- og nakkesmerter er utbredt.
Sammenhengen mellom økt skjermbruk og helseplager er godt dokumentert, melder NRK. Med alle sine funksjoner og fristelser er smarttelefonen en versting. I dag surfer mange på smarttelefon nesten døgnet rundt.
– Mobiltelefon er litt ekstra utfordrende. Når du ser på noe som er veldig nært, som en mobiltelefon, må du anstrenge synsapparatet ditt ekstra. Vi bruker omtrent 20 øyemuskler når vi fokuserer på mobilen, sier forsker ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse, Mari Schiøtz Thorud til NRK.
Ta pauser
Forskeren har ett enkelt råd til deg som merker at øynene sliter:
– Oppfordringen er å ta pauser fra dingsene. Å være ute for å se ting på mer enn seks meters avstand får øynene til å slappe av, sier Mari Schiøtz Thorud.
Registrerer økning
Optiker Erik Robertstad merker effekten av at nordmenn velger å stirre ned på små skjermer. Mange melder om smerter i øyene, tørre øyne og at de blir fortere slitne. Smerter i hode og nakke kommer på toppen.
– Vi merker en stor økning i folk som kommer med øyeplager knyttet til skjermbruk og økt bruk av nettbrett og mobiltelefon, forteller Robertstad til NRK.
Effekten av den intensive og altoppslukende mobilbruken er noe forskerne forsøker å finne ut av. Norges Optikerforbund følger utviklingen nøye.
– Det er studier som viser en sammenheng mellom nærsynthet og nærarbeid, men bildet er ikke entydig, sier generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.
– Risiko for nærsynthet
Optikerforbundet oppfordrer spesielt foreldre til å ha kontroll på barns bruk av nettbrett og mobiltelefon.
– Vi anbefaler at barn og unge bruker både øyne og kropp variert og fornuftig. Studier indikerer en redusert risiko for å bli nærsynt når vi er utendørs, sier Haugo.
Et forskningsprosjekt er i ferd med å kartlegge om det blir flere nærsynte i befolkningen, da spesielt hos barn.
– Utfordringen er at teknologien utvikles raskere enn forskerne klarer å følge opp, sier Haugo til NRK.
(nrk.no)