(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Vi får det travlere på jobben

Seks av ti får det travlere på jobben. Krav om effektivisering får oss til å løpe raskere. Bare 36 prosent sier at de ikke fikk det travlere på jobben i 2015.

Publisert

I 2015 fikk 59 prosent av danskene det mer travelt på jobben, viser en ny undersøkelse fra Deloitte. 11 prosent av de spurte oppgir at de fikk kortere tid til å løse arbeidsoppgavene sine, 12 prosent fikk mer ansvar, mens 36 prosent må rekke flere ting enn før. Effektivisering har blitt en del av hverdagen, sier en ekspert.

Alle må løpe fortere

– I dag må stort sett alle arbeidsplasser effektivisere arbeidet. Det gjelder uansett om man arbeider i privat eller offentlig sektor. Alle steder er søkelyset satt på å gjøre oppgavene smartere og hurtigere. Effektiviseringsbølgen har kommet for å bli, sier partner i Deloitte Dorthe Keilberg, som gir råd til store virksomheter om effektivisering. Ifølge Keilberg er det ikke noe galt med å effektivisere, men det må naturligvis gjøres slik at medarbeiderne ikke faller fra:

– Stress har jo blitt en moderne folkesykdom. Når nesten seks av ti medarbeidere sier at de har fått det travlere på jobben, forstår vi godt hvorfor. Det er ganske enkelt flere og flere mennesker som ikke klarer å følge med. Dette er vi naturligvis nødt til å ta i betraktning når vi effektiviserer, sier hun.

Mer ansvar på de unge

Mens bare ni prosent av de eldre medarbeiderne har fått mer ansvar i løpet av det siste året, gjelder det for hele 33 prosent av de unge under 30.

– I begynnelsen av karrieren beveger du deg ofte hurtig framover med tanke på å få mer ansvar. Når du har praksisjobb eller er helt nyutdannet, løser du enkle driftsoppgaver. Allerede etter et par år som fast ansatt forventer mange arbeidsgivere at du både arbeider selvstendig og påtar deg et større ansvar, sier Keilberg.

Travlest for de mellom 40 og 60

Når det derimot dreier seg om å løpe raskere, er det medarbeiderne mellom 40 og 60 år som topper lista.

– I gruppa mellom 40 og 60 år sier hele 43 prosent at de har det travlere enn før fordi de har flere oppgaver de må løse. Her er det altså ikke nødvendigvis forfremmelser, som spiller inn, men rett og slett kravet om at du må være raskere i jobben. Det er her du må huske å passe på deg selv og dine medarbeidere, sier Keilberg.

I tillegg til å få de ansatte til å løpe raskere, tar mange arbeidsplasser i bruk automatisering og outsourcing for å arbeide mer effektivt.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS