Større risiko for å bli ufør i åpent kontorlandskap

De som sitter i åpne kontorlandskap har nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet, sammenliknet med ansatte som sitter på eget kontor.

Publisert

Morten Birkeland Nielsen. (Foto: STAMI)

– Dette er oppsiktsvekkende, sier professor og forsker ved STAMI, Morten Birkeland Nielsen til NRK.

– Vi hadde virkelig ikke ventet at det skulle være en slik sammenheng, en kobling mellom kontorløsning og det å bli uføretrygdet.

En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) overrasker erfarne forskere og vekker internasjonal oppmerksomhet. Sammenliknet med ansatte som sitter på eget kontor, har de som sitter i åpne kontorlandskap nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet. De som deler kontor har 50 prosent høyere sannsynlighet for å bli ufør.

Gjelder også veldig utadvendte personer

Tidligere forskning fra STAMI har vist at ansatte som jobber i delte og åpne kontorløsninger har økt risiko for helseplager og sykefravær. Nå har man altså gått videre i forskningen og sett på sannsynligheten for å bli uføretrygdet. Birkeland Nielsen sier at man tidligere har tenkt at det å være veldig utadvendt tilsier at man trives godt med åpne kontorlandskap, men også for dem gjelder de nye funnene – det gir negativ helseeffekt og økt risiko for å bli ufør.

Det som ofte er begrunnelsen for å ha åpent kontorlandskap, er at det er plassbesparende og gir økonomiske besparelser, ifølge Birkeland Nielsen.

Stor internasjonal oppmerksomhet

– Men det er klart at når det å sitte i åpent kontorlandskap gir en økt risiko for helseplager og bli uføretrygdet, så har det en veldig stor samfunnsøkonomisk kostnad og kostnad for arbeidsplassene. Funnene i studien har kort tid etter publisering vekket internasjonal oppmerksomhet, i land som Mexico, Finland og England.

­– Men hvorfor gir åpne kontorlandskap og felleskontorer økt sannsynlighet for å bli uføretrygdet?

Forsker Birkeland Nielsen sier at det å sitte så tett med andre blant annet gjør at man må tenke på måten man oppfører seg på og forholder seg til ting.

– Man mister litt av privatheten man trenger, og gir en følelse av at man blir fulgt med på. Det kan bli slitsomt i lengden, man får også økt støy og konsentrasjonsvansker. Man kan være mer avslappet og seg selv hvis man sitter på eget kontor, sier Birkeland Nielsen til NRK.

(nrk.no)