Større risiko for å bli ufør i åpent kontorlandskap

De som sitter i åpne kontorlandskap har nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet, sammenliknet med ansatte som sitter på eget kontor.

Publisert

Morten Birkeland Nielsen. (Foto: STAMI)

– Dette er oppsiktsvekkende, sier professor og forsker ved STAMI, Morten Birkeland Nielsen til NRK.

– Vi hadde virkelig ikke ventet at det skulle være en slik sammenheng, en kobling mellom kontorløsning og det å bli uføretrygdet.

En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) overrasker erfarne forskere og vekker internasjonal oppmerksomhet. Sammenliknet med ansatte som sitter på eget kontor, har de som sitter i åpne kontorlandskap nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet. De som deler kontor har 50 prosent høyere sannsynlighet for å bli ufør.

Gjelder også veldig utadvendte personer

Tidligere forskning fra STAMI har vist at ansatte som jobber i delte og åpne kontorløsninger har økt risiko for helseplager og sykefravær. Nå har man altså gått videre i forskningen og sett på sannsynligheten for å bli uføretrygdet. Birkeland Nielsen sier at man tidligere har tenkt at det å være veldig utadvendt tilsier at man trives godt med åpne kontorlandskap, men også for dem gjelder de nye funnene – det gir negativ helseeffekt og økt risiko for å bli ufør.

Det som ofte er begrunnelsen for å ha åpent kontorlandskap, er at det er plassbesparende og gir økonomiske besparelser, ifølge Birkeland Nielsen.

Stor internasjonal oppmerksomhet

– Men det er klart at når det å sitte i åpent kontorlandskap gir en økt risiko for helseplager og bli uføretrygdet, så har det en veldig stor samfunnsøkonomisk kostnad og kostnad for arbeidsplassene. Funnene i studien har kort tid etter publisering vekket internasjonal oppmerksomhet, i land som Mexico, Finland og England.

­– Men hvorfor gir åpne kontorlandskap og felleskontorer økt sannsynlighet for å bli uføretrygdet?

Forsker Birkeland Nielsen sier at det å sitte så tett med andre blant annet gjør at man må tenke på måten man oppfører seg på og forholder seg til ting.

– Man mister litt av privatheten man trenger, og gir en følelse av at man blir fulgt med på. Det kan bli slitsomt i lengden, man får også økt støy og konsentrasjonsvansker. Man kan være mer avslappet og seg selv hvis man sitter på eget kontor, sier Birkeland Nielsen til NRK.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS