Seniorer-colourbox
Seniorer-colourbox

Psykososialt arbeidsmiljø veier tyngre enn det fysiske

Hvis samfunnet vil at folk skal stå lenger i arbeid, må det sørge for at folk trives på jobben.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Ubehagelige sjefer eller kolleger, et konfliktfylt arbeidsmiljø eller dårlig stemning på arbeidsplassen sender flere folk tidligere ut av arbeidslivet, enn det fysisk hardt arbeid eller høye krav til arbeidet gjør. Det viser en hollandsk undersøkelse fra analyseinstituttet TNO Quality of Life, ifølge Magasinet Arbejdsmiljø.

Ansatte som føler at de får støtte av lederne sine, ser for seg at de vil arbeide helt fram til pensjonsalderen.

– Om folk blir stående i jobben, har mye med det sosiale fellesskapet å gjøre, og om de har det godt, sier seniorforsker Vilhelm Borg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til bladet.

Ikke mistrivsel

– Når du har kommet opp i en viss alder og har mulighet for å trekke deg tilbake, er det relativt logisk at det er lettere å pensjonere deg hvis du har det utrivelig på jobben, sier spesialkonsulent i psykososiale arbeidsmiljøfaktorer, Jørgen Krogh Larsen.

Han fremhever at de sosiale gevinstene ved å ha en god arbeidsplass, og at en arbeidsmessig identitet kan oppveie det å ha en fysisk krevende jobb.

– De som er utslitt, blir selvfølgelig nødt til at ta en tidlig pensjon. Men hvis du har muligheten for å stå lenger i jobben, så kan det sosiale veie tyngre, sier han.

Mål trivselen

For at få folk til å bli lenger i arbeid, anbefaler Jørgen Krogh Larsen at vi sørger for at alt er som det skal være på arbeidsplassen.

– Mål trivselen, se på sykefraværet og på hvordan personalet er sammensatt, og ut fra de harde data må vi lage en plan som viser at vi tar det psykososiale arbeidsmiljøet på alvor, sier han til

Powered by Labrador CMS