Kristian-Kolnes,-Simarud

Gjør deg synlig under arbeid på vei

Folk som arbeider på eller ved vei, plikter å gjøre seg godt synlige for sine medtrafikanter. God synlighet kan forebygge alvorlige uhell og ulykker.

Publisert

Kristian Kolnes demonstrerer ny og strømbesparende led-belysning: – Led gir bedre varsling til medtrafikanter fordi denne er mer synlig på lengre avstander, sier han. (Foto: Jan Tveita)

– Dette syndes det forferdelig mye mot, sier Kristian Kolnes i sikkerhetsfirmaet Simarud Electronic AS på Langhus i Ski.

– De som ikke har sørget for å gjøre seg godt nok synlig under arbeid på vei, utgjør en fare både for seg selv og sine medtrafikanter i trafikken, understreker Kolnes. Når kjøretøy som mannskapene benytter heller ikke er godt synlige, kan det oppstå store materielle skader i tillegg.

Veitrafikkloven klar

Kolnes kjenner ikke til noen statistikk eller tall over ulykker som følge av skjødesløs omgang med varsling og synlighet i trafikken. Men han har selv vært vitne til arbeid langs veien som lett kunne ha ført til stygge hendelser. Kolnes understreker at Veitrafikkloven er helt klar på dette området.

Et holdningsspørsmål

– Dersom ikke kravene til synlighet er oppfylt, går det helt klart på sikkerheten løs for dem som jobber langs veien, sier Kolnes. Han tror den ukritiske bruken av varsellys og refleksmerking skyldes holdningene til dem som plikter å bruke dem:

– Du skal for eksempel ikke bruke varsellys i utide. Dette gjør at medtrafikantene slutter å respektere dem.

– Heldigvis ser vi nå at politiet har begynt å slå ned på feil og uansvarlig bruk av varsellys, sier Kolnes.

Inn i HMS-systemet

For å få bukt med manglende og feilaktig bruk av synlighetsmerking og varsellys, mener Kolnes at det må inn i HMS-systemet til bedriftene.

– Det er mange som har arbeid i eller ved vei, ikke bare de som bygger og vedlikeholder veiene i landet, men også for eksempel postbud og renovatører.

– Derfor er det viktig at vi når ut til alle de berørte virksomhetene og sørger for at de jobber systematisk med synlighet og merking, for eksempel bruk av varsellys, sier han.

– Det må rett og slett inn i blodet til hver enkelt ansatt, understreker Kolnes.

Medtrafikantene

– Alle vi andre som ferdes i motorkjøretøy ute i trafikken, må også få det inn i blodet at vi skal respektere varsellys, sier Kolnes, som mener at det er viktig å begynne med det allerede under kjøreopplæringen.

Still deg spørsmålet: – Hvordan skal du oppføre deg ute på veien når du ser et blinkende gult varsellys?

– Da skal du sette ned farten og vurdere trafikkbildet nøye. Vær for eksempel veldig oppmerksom på motgående trafikk, avslutter Kristian Kolnes i Simarud Electronic AS.

Du kan lese mer om saken i siste nummer av HMS-magasinet!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS