I stedet for å bruke tid og krefter på å motivere hele teamet av medarbeidere, kan det lønne seg å plukke ut de ansatte som allerede er villige til å yte en ekstra innsats, og så bruke dem som ”drahjelp” på arbeidsplassen.Det er konklusjonen på en undersøkelse en gruppe forskere med professor Li Ning i spissen har foretatt på University of Iowa, skriver nettstedet arbejdsmiljoviden.dk.
Oljeindustrien
Forskerne undersøkte 87 forskjellige team med gjennomsnittlig åtte medarbeidere i en stor amerikansk virksomhet i oljeindustrien. En av konklusjonene var at ansatte som allerede var toppmotiverte, hjalp teamet ved å vise hjelpsomhet overfor kolleger og lederskap på vegne av teamet. Jo mer sentralt plassert i et team den toppmotiverte medarbeideren var, og jo større berøringsflate han eller hun hadde til andre kolleger, jo bedre jobb utførte teamet som helhet.
Gode rollemodeller
" Forskerne konkluderer derfor med at man som leder med fordel kan plassere medarbeidere med evner og vilje til å gjøre en ekstra innsats sentralt i team der de kan påvirke de andre kollegene og løfte teamets samlede arbeidsytelse. – Undersøkelsen viser at man som leder bør være oppmerksom på medarbeidere som viser vilje og evne til å fronte et team – dels fordi de har en positiv smitteeffekt på de andre, og dels fordi de bidrar til styring og ledelse av sine kolleger, sier professor Li Ning.(arbejdsmiljoviden.dk)