Mobbes ut av arbeidslivet

Mobbing på arbeidsplassen fører til utstøting fra arbeidslivet.

Publisert

Det viser en ny studie som er utført av forskere fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) og Universitetet i Bergen (UiB). En del arbeidstakere som utsettes for mobbing, opplever arbeidsforholdene som så vanskelige at de frivillig forlater arbeidsplassen gjennom omplassering eller ved å bytte arbeidsgiver, melder ANB. I andre tilfeller kan mobbingen føre til sykefravær og i neste omgang uføretrygd. Den som blir mobbet, presses altså ut og tar ikke lenger del i arbeidslivet.

Angst og depresjoner

Tidligere forskning har dokumentert at mobbing på arbeidsplassen fører til helseproblemer som angst og depresjoner. Det kan også oppstå psykosomatiske symptomer og til og med symptomer som likner post-traumatisk stresslidelse (PTSD). PTSD er en alvorlig angstlidelse som ofte utvikler seg en bestemt hendelse.

To undersøkelser

I den nye Stami-undersøkelsen ville forskerne undersøke om mobbing på arbeidsplassen er en forløper for utstøting fra arbeidslivet, slik at ansatte slutter tidligere enn de ellers ville ha gjort. Et utvalg på 1775 norske arbeidstakere har besvart spørreskjemaet om arbeidsmiljø og helse. Denne undersøkelse ble fulgt opp med en ny spørreundersøkelse to år senere.

Ut av jobben

Resultatene fra studien støtter delvis antakelsen om at mobbing på arbeidsplassen fører til utstøting fra arbeidslivet. Ansatte som opplever mobbing på jobb, ønsker oftere å forlate organisasjonen der de jobber, sammenliknet med ansatte som ikke opplever seg mobbet. Dette ønsket endret seg ikke over tid. Noen finner seg ny jobb, mens andre ikke lenger har helse til å jobbe og går over på uførepensjon.

De fleste jobber videre

Undersøkelsen viser likevel at de aller fleste som opplever mobbing på arbeidsplassen, er i samme jobb to år etter at de for første gang har oppgitt å bli utsatt for mobbing. En mulig forklaring på dette kan være at det er vanskelig å finne nytt arbeid. En annen forklaring kan være at arbeidstakeren opplever en tilknytning til kolleger og jobben sin, noe som gjør det vanskeligere å slutte.

Forsvinner ikke

Arbeidsgivere kan ikke regne med at mobbing på arbeidsplassen vil forsvinne av seg selv. Problemer med mobbing på arbeidsplassen må derfor håndteres aktivt, mener Stami. Organisasjonen må legge opp prosedyrer og rutiner for å forebygge og håndtere mobbing. Rehabiliteringsopplegg og hjelp til å bli integrert igjen i jobben, må tilbys dem som ikke klarer å bli stående i jobb, og dette må håndteres på organisasjonsnivå. De som opplever – eller har opplevd – mobbing på arbeidsplassen, bør tilbys rådgivning for å fange opp dem som er på vei ut av arbeidsmarkedet.

(ANB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS