Selvaagbygg-Nydalen
Selvaagbygg-Nydalen

Vil forby farlig byggarbeid

Seniorforsker Hans Stemland i Sintef krever øyeblikkelig forbud mot at noen oppholder seg i etasjene under når betongelementer blir heist på plass på byggeplasser.

Publisert

Boligprosjekt i Nydalen i Oslo. Det var ikke her dødsulykken fant sted i 2012. (Foto: Jan Tveita)

I Trondheim døde en polsk bygningsarbeider i 2012 da betongelementer raste sammen under montering. Samme år mistet en mann som arbeidet i kjelleren på et nybygg i Nydalen i Oslo livet da betongelementer i fem etasjer raste ned.

Krever handling

Stemland krever nå handling og et umiddelbart forbud mot å oppholde seg i etasjene under, slik regelverket åpner for i dag, skriver Adresseavisen.

– Vi bør gjøre det vi kan for å hindre at slike ras i nybygg skjer, men det haster enda mer å hindre at det går ut over liv og helse når det inntreffer. Derfor må dette forbudet komme umiddelbart, sier Sintef-forskeren.

Meningsløs regel

Stemland har de ti siste årene gransket fem ulykker med betongelementer, to av dem med tap av menneskeliv. I dag sier veiledningen i elementbransjen at man kan utføre arbeid på byggeplassen hvis det er to frie etasjer opp til dit monteringen av nye elementer foregår.

Ifølge ham er det en meningsløs regel. Når et betongelement faller, vil belastningen på gulvet i neste etasje bli ti ganger større enn vekten av den fallende betongen.

– Det er mer enn gulvet er beregnet for. Derfor vil raset bli bare større og større for hver etasje som kollapser, og stopper ikke før det er i kjelleren, sier Stemland.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"