Utesko-inne

Går med utesko inne

36 prosent av arbeidstakere som stort sett jobber innendørs, går i utesko på jobben også om vinteren. Mannlige og yngre arbeidstakere er overrepresentert.

Publisert

(Foto: Rolf Magnus W. Sæther)

Dette viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for ISS.

Vinteren er ikke renholdernes favorittårstid: – Det betyr mer jobb når snø og is dras inn og spres rundt. Vi må bruke våtere vaskemetoder og ettertørke med tørrmopp for å få det samme resultatet som om sommeren, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS.

Det meste av skitten innendørs tar vi med oss under sålene.

– Grusen som brukes på veier og fortau er skarp småstein, ment for å øke friksjonen mot underlaget. Når dette trekkes inn på polishbehandlede gulv, blir overflatene raskere slitt. Etter hvert blir det slitasje direkte på gulvbelegget også hvis vanene ikke endres, sier Ronander.

Inngangsmatter

(Foto: Berendsen Tekstil Service AS)

I tillegg til alle i vinterstøvler er det 17 prosent av de innearbeidende som veksler mellom ute- og innesko på jobben, ifølge undersøkelsen. Profesjonelle renholdere og bevisste gårdeiere vet at det er om å gjøre å få vekk så mye snø og slaps som mulig idet vi ankommer.

– Det gjelder å ha grove avskrapningssoner ved inngangsdøra til bygningen, og gjerne en rist rett på utsiden. På innsiden av døra bør det ligge en høyabsorberende matte, sier renholdssjefen i ISS.

Men det gjør det ikke alltid.

– Det er mange varianter der ute. Noen legger matta et godt stykke unna, til og med i heisen. Poenget er at den skal ligge rett innenfor døra og samle fukt, salt og sand fort, sier Ronander.

Spesialmatter er laget for formålet. En to meter lang matte av denne typen kan absorbere så mye som ti kilo sand og søle. Jo lengre matte, desto mer blir samlet opp når du går over den.

Det er god økonomi i hensiktsmessig renhold, et tema som er viktig nok til at Sintef Byggforsk forsker på det.

– Valg av gulvmaterialer er viktig. Tregulv eller laminatgulv ved inngangspartiet er ingen god løsning her i landet, mens vinyl eller gummibelegg er gode valg. Klinkerfliser av god kvalitet og harde steinsorter som granitt og skifer tåler også den norske vinteren bra, sier seniorforsker Steinar Klubben Nilsen i Sintef.

Varme tær

Heller ikke føttene dine liker at du går med vinterskoene på hele dagen på jobb.

– Det blir fryktelig varmt og tett nedi der. Gode vekstforhold for fotsopp og neglesopp. I vår jobb ser vi gjerne resultatene av overdreven vinterskobruk et stykke utpå vårparten, sier fotterapeut Elin Langeng i Fotspesialisten Klinikk Elin i Trondheim.

Støvletter er også mye stivere og holder fotens muskulatur låst i samme posisjon over lang tid.

– Jeg vil anbefale alle som kan å bruke innesko med god demping og utlufting mens de er på jobb, gjerne sandaler hvis jobben tillater det, sier Langeng.

Åtte prosent velger stort sett å gå sokkelesten på jobben, ifølge undersøkelsen.

– Sokkevalget er heller ikke uten betydning. Syntetiske strømper puster ikke. Det beste er tynne ullsokker året gjennom, sier Langeng.

Av de som jobber innendørs går 36 prosent stort sett med utesko, 39 prosent med innesko og 17 prosent veksler mellom ute- og innesko. 8 prosent går på sokkelesten.

(Newswire)

Skjer det spennende ting i din bedrift? Har du fått ny HMS-ansvarlig? Ikke glem å tipse oss om saken!

"
Powered by Labrador CMS