Forskerne må forske mer for å se om funnet kan overføres til flere yrker. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Farlig coctail for kvinnehjerter

Forhøyet blod­trykk og en fysisk krevende jobb kan være en farlig blanding for hjertet. Forskningen er utført på sykepleiere og kan nå bli utvidet til flere yrker.

Publisert

Risikoen for å utvikle hjerte­syk­dommer er nemlig tre ganger så stor for kvinner med forhøyet blod­trykk og fysisk krevende jobb, sammen­lignet med kvinner med normalt blodtrykk og moderat fysisk aktivitet på jobben, melder det danske nasjonale forskningssenteret for arbeidsmiljø.

Kvinner som løfter, skyver, trekker eller bærer mye på jobben, bør derfor kjenne blod­trykket sitt, anbefaler forskerne ved Syddansk Universitet og Forsknings­center for Forebyggelse og Sundhed.

Risiko ved pasienthåndtering

Undersøkelsen omfatter vel 12 000 kvinnelige, danske sykepleiere mellom 45 og 64 år, og de er fulgt i over 15 år. Forklaringen på den økte risikoen er, ifølge forskerne, blant annet den ekstra belastningen hjertet og krets­løpet blir utsatt for ved pasient­håndtering.

Både hjertet og blodtrykket er rett og slett over­arbeidet, fordi blod­trykket og pulsen er forhøyet i mange timer i løpet av arbeids­dagen. Den økte aktiviteten kan danne avleiringer i blod­årene og åre­forkalkning.

Forskerne kan ennå ikke gi spesifikke anbefalinger til kvinner i risiko­gruppen. De trenger flere undersøkelser – også i andre bransjer – for å bli klokere på hvilke typer fysisk krevende arbeid som er skadelig, for eksempel om det er hver enkelt anstrengelse ved pasient­håndteringen som er skadelig, om det er mange timers krevende arbeid i strekk, eller om det er mangel på tid til pauser og restitusjon.

Den generelle anbefalingen for fysisk trening for personer med forhøyet blodtrykk er at moderat mosjon er sunt, men at man bør være forsiktig med intensiv trening og tunge løft.

(arbejdsmiljoforskning.dk)

Powered by Labrador CMS