Helsearbeidere må ofte ta lunsj mens de jobber. Bildet viser Kristin F. Holtar på Hæglandsheimen i Vennesla. (Foto: Jan Tveita)
– Vi har gjort undersøkelser som kan tyde på at de som trives på arbeidsplassen, også legger mest vekt på lunsjpausen, sier Tone Rose Todalshaug, prosjektleder i HR Norge til Aftenposten. HR Norge la nylig fram resultatene av den internasjonal arbeidsundersøkelsen Global Employee and Leadership Index (GELx) med svar fra 5600 norske arbeidstakere og 36 000 globalt.
God leder – lang lunsj
– Jeg synes det var overraskende å se at de som rapporterer om dårlig ledelse, også var de som tar kortest lunsjpause. Jeg ville trodd at de som mistrivdes, ville la det skure og gå og trekke ut lunsjen lengst mulig, sier Todalshaug til avisen.
Isteden er det altså omvendt. De som er mest fornøyd med sjefen, er også mest opptatt av lunsjpausen – og vil gjerne at den varer lenge.
- Kanskje har det noe å gjøre med at de som trives ser hvordan lunsjpausen fungerer som et pustehull, et sted for uformell kunnskapsutveksling og tid for å dele både private og faglige erfaringer i ro og mak – noe som kan føles både motiverende og utviklende, sier Todalshaug.
Undersøkelsen viser at det er stor forskjell på hvor lenge og hvor jevnlig ulike yrkesgrupper tar lunsj.
Helsearbeidere kommer dårlig ut
Av alle yrkesgruppene som var med i undersøkelsen, er helsearbeidere blant dem som hyppigst fortsetter å jobbe mens de spiser. Det gjelder hver femte helsearbeider. Hver tiende tar ikke spisepause i det hele tatt i løpet av en arbeidsdag.
– I yrker med høyt stressnivå er det dessverre mange som opplever å måtte jobbe samtidig som de spiser lunsj, sier Todalshaug. For eksempel gjelder det 17 prosent av folk i media og 19 prosent av butikkansatte.
Dagens høydepunkt
I den andre enden av skalaen befinner funksjonærene og saksbehandlerne seg. Av dem tar en av fire spisepauser på mellom 31 og 59 minutter. Også mange ingeniører og håndverkere tar seg god tid i lunsjen, ifølge undersøkelsen.
Lengst lunsj i Sverige
Av de tre nordiske landene Norge, Sverige og Danmark kommer svenskene på suveren førsteplass når det gjelder lunsjpauser. GELx-undersøkelsen viser at 40 prosent av svenskene bruker mer enn en halvtime på lunsjen, mens bare 15 prosent av nordmenn og 9 prosent av danskene gjør det samme. Og mens 12 prosent av danskene og 13 prosent av nordmennene jobber og spiser samtidig, så gjør bare 7 prosent av svenskene det.
Varm lunsj i nabolandene
– I Danmark og Sverige er det tradisjon for varm mat til lunsj, og kanskje det er en sunnere kultur enn vår. Det skjer noe med stemningen når man setter fram en bolle med suppe eller annen varmmat. Det innbyr til å bli en stund, finne roen og hygge seg. Matpakkekulturen vår er mer som en kort mellomlanding. Vi sitter gjerne der med knekkebrødet vårt, og spiser det samme til lunsj som når vi sitter på en fjelltopp – noe som er kjapt og greit og lett å holde.