Støyfri-dag

Den internasjonale støyfrie dagen

I dag markeres den internasjonale støyfrie dagen mange steder i verden.

Publisert

(Colourbox.com)

Internasjonal støyfri dag ble innstiftet i 1996 av League for the Hard of Hearing i USA. Det er tolvte gang dagen markeres i Norge, ifølge Arbeidstilsynet. Dagen brukes av myndigheter og nettverk av helse- og miljøorganisasjoner til å sette søkelyset på skadelig støy og lydmiljøer i samfunnet, i arbeidsliv og i offentlige, åpne rom.

Skader hørselen på jobb

Arbeidstilsynet mottar årlig nærmere 1700 meldinger om arbeidsrelaterte støyskader. Nå kontrollerer Arbeidstilsynet hvordan 520 virksomheter jobber for å redusere sjenerende og hørselskadelig støy.

Omlag 11 prosent av alle yrkesaktive sier de har nedsatt hørsel eller øresus, og en tredel mener jobben har skylda. Det betyr at om lag 70 000 arbeidstakere har fått hørselsskader på jobb.

Uhelbredelig hørselstap

" – Hørselstap er uhelbredelig, og det er bekymringsfullt at så mange får hørselsskader på jobb. Arbeidstilsynets satsning på støy skal bidra til at virksomhetene jobber forebyggende for å redusere risikoen for hørselsskader på arbeidsplassen, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.Både vedvarende høye støynivåer og impulsstøy kan gi nedsatt hørsel og øresus. Støy kan også innvirke på sikkerheten og kommunikasjonen på arbeidsplassen. Hørselstap er den yrkessykdommen som hyppigst blir meldt til Arbeidstilsynet.

– Arbeidstakerne skal ha informasjon og opplæring om farene forbundet med støy. Når en risikovurdering viser at det foreligger helserisiko, skal de ansatte ha tilbud om helse- og hørselskontroll, sier Finboe Svendsen.

Tilsyn i utvalgte bransjer

Arbeidstilsynet er nå i gang med tilsyn i bransjene bygg og anlegg, produksjonsbedrifter og verksteder, barnehager, bakkepersonell på flyplasser og musikk og underholdningsbransjen.I tilsynene ser Arbeidstilsynet på hvordan virksomhetene kartlegger og dokumenterer arbeidstakernes støybelastning, gjennomfører støymålinger, vurderer risiko og hva som gjøres for å fjerne eller redusere støybelastninger. Dersom arbeidstakerne utsettes for helseskadelig eller sjenerende støy, skal arbeidsgiver sette i verk tiltak for å fjerne eller redusere støybelastningene.Bedriftshelsetjenestens rolle– Foreløpige resultater fra tilsynene viser at mange virksomheter mangler oppdaterte kartlegginger og målinger av arbeidstakernes støybelastning. Når dette mangler, blir både informasjon og opplæring til arbeidstakerne, og tiltak for å redusere støybelastningen, mangelfull. I mange virksomheter er kunnskapen om helseeffekter av støybelastninger rett og slett for dårlig, sier Finboe Svendsen. Virksomhetene benytter seg av bedriftshelsetjenesten i varierende grad. Bedriftshelsetjenestene er en viktig ressurs for virksomhetene i det forebyggende arbeidet. Hvordan bedriftshelsetjenesten bistår virksomhetene, er et sentralt tema som tas opp i tilsynene.

Utsatte yrker

Noen yrkesgrupper er spesielt utsatt. Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) oppgir at de yrkesgruppene som i størst grad rapporterer om nedsatt hørsel på grunn av jobben, er kunstnere, rørleggere, bygghåndverkere, mekanikere, sveisere, plate- og verkstedsarbeidere, prosessoperatører, tømrere/ trearbeidere, vei-/anleggs-/stein-/murarbeidere og sysselsatte i landbruk/ fiske/oppdrett.

For en stor del dreier det seg om yrker med kjente støyproblemer. Men også i andre næringer som skoler, barnehager og musikk kan støy og lydforhold være et problem.

(Arbeidstilsynet)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS