søvnløs

Jobbstress gir søvnproblemer

Hver fjerde kvinnelige yrkesaktive og hver femte mannlige ligger våken én eller flere ganger pr. natt på grunn av jobben.

Publisert

(Colourbox.com)

Dette viser en ny rapport fra den svenske tjenestemannsorganisasjonen TCO. Søvnløsheten skyldes høye krav og små muligheter til å styre over egen jobbhverdag, slik situasjonen er for høyt utdannede kvinnelige offentlig ansatte som jobber i svenske fylker og kommuner.Verst er situasjonen for de midlertidig ansatte. Tidligere undersøkelser har vist at de opplevde lavere jobbkontroll enn personer med fastere tilsettingsforhold, men samtidig har de midlertidig ansatte hatt lavere krav til jobben.

Høye krav og liten kontroll

Høye krav kombinert med liten kontroll har økt med drøyt ti prosent på ti år. Dette gjør at hver fjerde kvinne og hver femte mann ikke får sove på grunn av jobbstress minst en natt hver uke.

– Dette er en urovekkende økning av stress blant annet forårsaket av at stadig flere er konstant påkoblet, de får få og mangelfulle tilbakemeldinger fra stadig mer pressende sjefer og har problemer med å få hverdagskabalen til å gå opp, sier Roger Mörtvik i TCO.

Fra overtid til heltid

– For mange er reduksjon i arbeidstiden et spørsmål om å gå ned til en heltidsstilling, uten å måtte arbeide overtid hver uke, sier Mörtvik. Jobbkravene fører til at det blir stadig vanskeligere å få takle hverdagens utfordringer med jobb, familie og fritid.

Kvinner har løsere ansettelser

Rapporten viser også at nesten hver fjerde kvinnelige offentlige ansatte mellom 20 og 34 år har en tidsbegrenset ansettelse. Det er langt flere enn blant menn i samme alder, der ni av ti har en fastere ansettelse. Til tross for at andelen tidsbegrensede ansettelser ikke har økt i løpet av de ti siste årene, har det i løpet av samme tid blitt vanligere for ansatte under 35 år, først og fremst blant kvinner.

Usikker jobbtilværelse

" Unge kvinner lever dermed en betydelig mer usikker tilværelse på det svenske arbeidsmarkedet enn jevngamle menn og eldre kvinner og menn. Rapporten viser dessuten at 40 til 50 prosent av de offentlig ansatte under 35 år arbeider overtid hver uke. Mellom 50 og 60 prosent opplever at de minst én dag i uka må stå over lunsjen, arbeide overtid, eller ta med jobben hjem for å bli ferdig med sine arbeidsoppgaver.(TCO)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS