Det er de yngre arbeidstakerne som tror de blir sykmeldt de kommende månedene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
I fjorårets Jobbhelsobarometer, som utarbeides av bransjeorganisasjonen Sveriges Företagshelsor, raste andelen som svarte ja på spørsmålet om de følte seg motivert i sitt arbeid. I år fortsetter motivasjonen å synke, skriver arbetsliv.se. Den psykiske belastningen er det største problemet.
Mistrivsel gir sykefravær
– Vi har merket oss en sterk sammenheng mellom å ha kjent psykisk ubehag for å gå på jobb og å tro at man kommer til å bli sykmeldt en eller flere ganger i løpet av de nærmeste tolv månedene, sier Lars Hjalmarsson, adm. direktør på Sveriges Företagshelsor.
Det er de yngste på arbeidsmarkedet som i størst utstrekning tror at de kommer til å ha sykefravær i løpet av det kommende året. Hjalmarsson sier at det kanskje kan forklares med at de yngre i mange tilfeller kommer ut i arbeidslivet i mer utsatte jobber enn andre grupper.
– Om de yngre har andre holdninger til det å bli sykmeldt enn eldre arbeidstakere har, kan vi bara spekulere i, sier Hjalmarsson.
Stress peker seg ut
Når et ekspertpanel av bedriftshelsepersonell rangerer ulike helse- og arbeidsmiljøproblemer hos kundene, peker stress seg ut som et stort arbeidsmiljøproblem.
– Å jobbe mye er ikke galt i seg selv, men å jobbe mye hele tiden blir feil. Det er når du ikke ser noen ende på det du holder på med og savner alle muligheter til å hente deg inn igjen at det oppstår en risiko. Et visst korttidssykefravær behøver derfor ikke være av det onde. Det kan gi mulighet for midlertidig innhenting av krefter og forhindrer på denne måten kanskje noe verre. Men det beste er naturligvis en arbeidsplass som arbeider forebyggende, sier Lars Hjalmarsson.