Ferieplanlegging-CB1742348

Planlegger du ferien i arbeidstiden?

Hver tredje danske arbeidstaker bruker arbeidstiden til å planlegge sommerferien. Greit nok, mener arbeidsgiverne, selv om de ikke er begeistret.

Publisert

Ikke alle arbeidsgivere er like begeistret for at du planlegger ferien i arbeidstiden. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det er dyrt for landets arbeidsgivere når medarbeiderne skal planlegge ferien, skriver avisen.dk.

Hver tredje danske bruker arbeidstiden på å surfe etter billige ferier eller ringe til reisebyrå, viser en undersøkelse blant 776 dansker i jobb. Her svarer i alt 30 prosent at de i høy eller noen grad har planlagt ferien i arbeidstiden.

Vises hos reiseselskapene

Det danske reiseselskapet Spies Reiser selger omkring 75 prosent av reisene på nettet. På hverdager stiger besøkene mellom klokken åtte og ni om morgenen.

Ifølge kommunikasjonsavdelingen ligger besøkstallene på nettsiden jevnt hele arbeidsdagen. De faller først ved lunsjtid og stiger igjen når barna har kommet i seng.

I arbeidstiden er det en mindre stigning i bookinger fra klokken 13-16, forteller en tilfreds kommunikasjonssjef i Spies, Torben Andersen.

– Mange har åpenbart adgang til nettet i arbeidstiden. Det er jo godt for både dem og for oss, sier han.

Arbeidsgiverne lite entusiastiske

Hos arbeidsgiverne er begeistringen ikke så stor. Det er de som betaler for ferieplanleggingen.

- I utgangspunktet er man ansatt for å gjøre jobben sin og ikke for å planlegge hverken reiser eller konfirmasjoner, sier underdirektør i Dansk Industri, Anders Søndergaard.

Han understreker at det er svært ulikt hva som er akseptabelt i den enkelte bransje og virksomhet. Der er mange modeller for når private gjøremål i arbeidstiden er ok.

– Men vi har av og til saker om medarbeideres misbruk av de muligheter som moderne kommunikasjon gir for å gjøre private ting i arbeidstiden, sier Søndergaard.

Både han og arbeidsgiverne i Dansk Erhverv, som organiserer virksomheter i handel og service, mener at det handler om å finne balansen hvis man må gjøre private ting på jobben.

Finn balansen

– På mange arbeidsplasser er det i orden at man sjekker et par priser på reiser, så lenge det ikke tar overhånd eller tar tid fra ens arbeidsoppgaver, så man ikke får gjort det man skal, sier Rikke B. Ørum, leder for HR og arbeidsmiljø i Dansk Erhverv.

Ørum mener også at det henger sammen med den nye arbeidskulturen, der det ikke er noe tydelig skille mellom arbeid og fritid.

Hun synes likevel at tallet er temmelig høyt, tatt i betraktning at reiseplanlegging er en oppgave som oftest kan løses etter arbeidstid.

– Som utgangspunkt skal det skje i fritiden, og å søke ferier på nettet kan man jo gjøre på et hvilket som helst tidspunkt, sier hun.

(avisen.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS