Jobbintervju-CB1208736

Stammere sliter på arbeidsmarkedet

Personer som stammer, opplever å bli diskriminert på jobbmarkedet på grunn av talevanskene sine, ifølge ny engelsk studie.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Funn ved Newcastle University Business School viser at stammere risikerer å bli møtt med omfattende fordommer på arbeidsmarkedet, skriver forskning.no. Forskeren Clare Butler har intervjuet 36 personer i alderen 21-65 år som stammer. Flesteparten var menn som kommer fra ulike bransjer som media, offentlig sektor, design, it og bygg og anlegg. Åtte av informantene var arbeidsledige eller hadde gått av med pensjon. Samtlige sa at stammingen hadde påvirket yrkeskarrieren deres.

Får ikke jobber

Alle mente dessuten at mangel på perfekt taleflyt hadde negativ innvirkning når de søkte jobber eller kom på intervju. Med andre ord hindret dette dem i å få jobber. En del arbeidsgivere frykter negative reaksjoner på stamming både eksternt og internt:

– Stammere som søkte jobb, ble ikke bare fortalt at de ikke passet til stillingen, men også at de kunne skade forholdet til kunder, og at de kunne ha negativ innvirkning på teamarbeidet i bedriften, ifølge Butler.

Ikke helsvart bilde

" Men bildet er ikke helsvart for voksne som stammer. For det første kan stamming som ikke er kurert i barneårene, bli bedre med årene. Mange får dessuten helt vanlige, gode jobber, og det er nok av eksempler på at stammere gjør karriere. Butler forteller at flere informanter ga uttrykk for at arbeidsgivere er støttende og bryr seg mindre om talevanskene når de ser at arbeidstakeren har viktig kompetanse som bedriften trenger.En av informantene, en mann i 30-årene, sa at stammingen gjorde kundesituasjoner mer menneskelige, og at deltakerne i møter lyttet bedre.

For få logopeder

Bjørn Erik Sættem, leder i Norsk interesseforening for stamme, mener at stamming på jobbintervju kan være en direkte årsak til at arbeidsgiver velger en annen kandidat. – Jeg har selv hørt slike beretninger om jobbintervjuer fra folk i interesseforeningen. Det er klart at på et intervju er førsteinntrykket og den muntlige presentasjonen av deg selv veldig viktig.– Dersom nervøsiteten er stor, kan det gjøre at stammingen blir for fremtredende, og dette kan gjøre at du ikke får jobben, sier Sættem til forskning.no.

Tidlig behandling viktig

Det er dokumentert at tidlig behandling er viktig for å fjerne stamming helt, eller redusere plagene så de ikke blir unødig store i voksenlivet.

Likevel er tilbudet til stammere for dårlig, påpeker Sættem. Her minner han om at det fortsatt ansettes for få logopeder i kommunene som skal jobbe med stamming.Sættem er én av de rundt 40 000 personene i Norge som stammer. Selv har han jobbet seg vei i arbeidslivet, og viser at det er mulig å nå langt selv om man stammer. Sættem er nå i en høyst utadrettet stilling som kommunikasjonssjef.

Preger også norske stammere

Men stamming preger både valg av utdanning og yrkesvalg også for personer i Norge som har talevansken. Det viser resultater i en masteroppgave logopedstudentene Kristine N. Inglingstad og Anne-Kari Steine utførte i 2013. Her intervjuet de 77 informanter fra 18 år og oppover som stammet. Nesten halvparten av de 77 mener stammingen hindret dem i å klatre på karrierestigen.

Mange av dem som sa dette, hadde en hard form for stamming. En kvinne oppsummerer slik:

– Om jeg ikke hadde stammet, hadde jeg kunnet vurdert lederjobber.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS