Skal vi lykkes med å forebygge smerter i muskler og ledd, er det ikke nok bare å se på de fysiske belastningene i arbeidet. Vi må også tenke psykisk arbeidsmiljø, organisering av arbeidet og ta fysisk aktivitet inn i arbeidsmiljøarbeidet.
Dette skriver det danske nasjonale forskningssenteret for arbeidsmiljø.
Hver tredje arbeidstaker har jevnlig smerter i kroppen. På tross av at det fysiske arbeidsmiljøet på flere områder har blitt bedre med både færre tunge løft, flere hjelpemidler og mindre ensidig og gjentakende arbeid, opplever mange stadig at de er slitne og trøtte etter arbeidet, og at de har vondt i muskler og ledd.
– Hvis vi skal lykkes med å forebygge muskel- og skjelettplager på en mer effektiv måte, er det behov for et litt annet syn på arbeidsmiljøarbeidet. Det er ikke lenger nok å fokusere på de klassiske risikofaktorene som gjør at folk ikke får vondt i ryggen. Det handler om å skape et arbeidsmiljø som sikrer at medarbeiderne har en god helse og er i stand til å stå i arbeid til de er 70, sier Andreas Holtermann, professor ved forskningssenteret.
Arbeidstempoet øker
Arbeidstempoet spiller også en vesentlig rolle.
– I en del bransjer ser vi mange endringer i forhold til organisering og effektivitet, samtidig med at arbeidskravene settes opp hele tiden. Så selv om det nok er blitt færre tunge løft, må medarbeiderne løpe stadig oftere. Dette er også en utfordring hvis vi skal kunne holde ut i slike jobber over lang tid, sier Holtermann.
Lytt til kroppens signaler
– Fysisk tungt arbeid er en svært stor risikofaktor for å utvikle dårlig helse. Derfor er det viktig at medarbeiderne blir bevisst på å lytte til kroppens signaler. Her kan arbeidsplassen være med og støtte opp om at arbeidet tilrettelegges slik at det blir mindre fysisk anstrengende og skaper rammer for at medarbeiderne kan bygge opp eller vedlikeholde sin fysiske kapasitet, mener Holtermann.