Brukte-lyspærer-Renas

Vi samler inn rekordmange lyspærer

Vi samler inn stadig flere lyspærer. Innsamling av brukte lyspærer økte med hele 25 prosent i 2012.

Publisert

(Foto:Renas)

Dagligvarehandelen har blitt flinkere til å ta imot brukte lyspærer og lysrør, opplyser Renas i en pressemelding. Færre pærer havner i restavfallet og mindre miljøgifter kommer på avveie. Totalt samlet Renas inn over 52 000 tonn elektrisk og elektronisk avfall i 2012.

Flere miljøstasjoner i butikkene

– I fjor intensiverte dagligvarebransjen utplasseringen av miljøstasjoner for elektrisk avfall, og dette gir nå resultater. Færre lyskilder og elektriske artikler havner i restavfallet, og stadig større mengder miljøgifter blir tatt hånd om, sier Gunnar Murvold, adm. direktør i Renas.

Ferske tall viser at RENAS samlet inn over 52 600 tonn elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) i 2012. Dette er en økning på fire prosent sammenlignet med 2011, og mengden utgjør ca. en tredjedel av alt EE-avfall som samles inn i Norge i løpet av et år.

Nasjonal mobilisering

Lyskilder er en av de produktgruppene som ble samlet inn mest i fjor. Til tross for at brukte lyspærer inneholder kvikksølv og andre miljøgifter, er det fortsatt relativt få lyspærer som havner i retursystemet.Renas tok derfor initiativet til en nasjonal mobilisering for å øke innsamlingen av brukte lyspærer. Med seg på laget fikk de blant annet Naturvernforbundet, Ikea og dagligvarebransjen.

Spesialavfall

– Vår målsetting er å unngå å sløse med de ressursene vi forvalter. Denne kampanjen passer derfor godt inn i vårt miljøarbeid og øker miljøfokuset både hos oss og kundene våre, sier adm. direktør for Rema 1000, Ole Robert Reitan.

Lyspærene som blir innlevert i butikk eller til gjenvinningsstasjon, sendes videre til anlegg som har spesialisert seg på å håndtere denne type produkter.

– Innsamlingen av lyspærer er et viktig bidrag til et bedre miljø, så det er morsomt å se at kampanjen har skapt så gode resultater, sier Reitan.

Inneholder farlige miljøgifter

Elektriske produkter inneholder miljøgifter som kan skade både mennesker, dyr og naturen dersom artiklene ikke blir levert inn når de ikke lenger er i bruk. Selv om Norge er i verdenstoppen med ca. 30 kilo innsamlet EE-avfall pr. innbygger pr. år, er det fortsatt for mye småelektronikk og lyspærer som havner i restavfallet. Tilgangen til og forbruket av elektriske produkter har også økt betraktelig. Renas-direktøren mener derfor vi fortsatt har et stykke igjen før vi vi kan si oss fornøyd. Han tror også mange er usikre på hva de skal gjøre med EE-avfallet.

– Det enkleste er faktisk å returnere dette i en butikk som selger samme type produkter. Det er derfor lurt å gjøre det til vane å ta med sine gamle elektriske produkter når man skal kjøpe nytt, sier Murvold.

(Pressemelding)

Gunnar Murvold, Renas. (Foto: Jan Tveita)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS