Tekstilindustri-CB1619746

Må innskjerpe utslippsrutinene

Norske tekstilbedrifter må skaffe seg bedre oversikt over egne utslipp av kjemikalier, og hva utslippene betyr for miljøet, viser en kontrollaksjon Klif gjennomførte høsten 2012.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Norge har åtte bedrifter som produserer tekstiler, skriver regelhjelp.no. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har stilt krav til virksomhetene etter forurensningsloven.

Nye kjemikalieregler

Fra årsskiftet 2011-2012 innførte Klif nye og strenge krav til bedriftenes kjemikaliebruk, miljørisiko og utslipp. Nå har Klif vært på tilsyn hos alle bedriftene og sjekket om miljøkravene blir fulgt opp på en tilfredsstillende måte. De norske tekstilbedriftene bruker begrensede mengder miljøfarlige kjemikalier, men aksjonen viser at bedriftene gjennomgående har for dårlig oversikt over det de har av utslipp. Under aksjonen ble det imidlertid ikke påvist at noen av bedriftene hadde større utslipp enn tillatt.

For dårlige risikovurderinger

Den alvorligste mangelen som ble påvist under tilsynet, er at bedriftene ikke har gjort gode nok risikovurderinger av hvilken effekt utslippene kan ha i miljøet. Bedriftene har generelt også manglende rutiner for å vurdere miljøfarlige kjemikalier og eventuelt erstatte dem med mindre farlige stoffer.

Videre oppfølging

" – De fleste bedriftene har utslipp til kommunale nett og renseanlegg, men til slutt kan noen av kjemikaliene likevel havne i elva, innsjøen eller fjorden. Bedriftene skal ha god oversikt over hvor mye de slipper ut av miljøfarlige kjemikalier, og hvordan utslippene kan påvirke kommunale renseanlegg og miljøet i vassdrag og fjorder. De færreste har det i dag, og dette må bedriftene få orden på, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Klif.Alle tekstilbedriftene skal rette opp bruddene innen en gitt tidsfrist. Klif vil deretter følge opp bransjen videre, slik at tekstilbedriftene sørger for at de ikke bidrar til økt fare for miljøet.

Krav til tekstilbransjen

Tekstilbedriftene som er regulert av Klif holder til i Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland, Møre og Romsdal, Oppland, og Sør-Trøndelag. Bedriftene er regulert med egne tillatelser etter forurensningsloven, og tillatelsene setter strenge grenser for hva bedriftene kan slippe ut av skadelige kjemikalier til det kommunale avløpsnettet og til vann og vassdrag.

Tekstilbedriftene kan ha utslipp av blant annet krom, kobber, sink og klororganiske stoffer.

(regelhjelp.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS