Lege-pasient-CB7192288

Helsekontroller har minimal effekt

Det finnes ingen vitenskapelig støtte for å tilby generelle helsekontroller til friske mennesker i arbeidslivet. Slike kontroller fører ikke til færre sykdommer eller dødsfall, ifølge ny svensk forskningsrapport.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Virksomheter tilbyr ofte sine ansatte generelle helsekontroller for å oppdage sykdommer og risikofaktorer tidlig. På den måten håper bedriftene på å redusere sykefraværet, skriver arbetsliv.se.

Men nå viser en ny svensk forskningsrapport at slike helsekontroller ikke har noen effekt. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har gransket 14 studier der totalt 180 000 personer deltar. Resultatet viser at allmenne helseundersøkelser ikke har noen effekt hva angår sykelighet eller dødelighet, hverken totalt eller for hjerte-og karsykdommer eller kreft.

Sløsing med ressurser

Måns Rosén, leder for SBU, sier til det svenske nyhetsbyrået TT at generelle helseundersøkelser er sløsing med ressurser. Årsaken til at så mange likevel velger å gå til slike kontroller, er at det føles bra, sier Rosén.

– Dette er velvilje fra bedriftens side. Arbeidsgiverne mener at de på denne måten gjør noe for sine ansatte. Og ansatte og allmennheten er generelt positive, fordi vi synes det høres bra ut.

Vi ha mer om arbeidsmiljø

Previa er en av de største bedriftshelsetjenestene i Sverige, og deres helseundersøkelser er svært etterspurte, ifølge Urban Svensson, medisinsk ansvarlig lege i Previa. Ofte er oppfatningen at jo flere prøver, desto bedre.

– Previa har lenge forsøkt å få sine kunder til å benytte seg av undersøkelser som også fokuserer på arbeidsmiljø, men mange arbeidsgivere vil likevel beholde de generelle helseundersøkelsene. Ofte fremheves undersøkelsene som et gode for de ansatte, ikke minst av fagforeninger, sier Svensson til TT.

Hvor mye penger virksomhetene bruker på helsekontroller, vet SBU ikke. Rapporten foreslår at fremtidig forskning skal fokusere mer på helsekontrollenes enkelte deler, for eksempel screening for diabetes eller nyresykdommer. På de områdene er kontrollene fremdeles nyttige, ifølge Måns Rosén.

(arbetsliv.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS