Allmennleger har det travelt. Så travelt at de ikke har tid til å tenke på eget arbeidsmiljø, melder nettstedet regelhjelp.no.
– Legene arbeider med helse, men kan skape uhelse for sine ansatte når de ikke tar helse, miljø og sikkerhet (HMS) på alvor, sier prosjektleder Evy Dale i Arbeidstilsynet.
Allmennlegene er også den yrkesgruppen som har fått flest reaksjoner sammenlignet med andre bransjer Arbeidstilsynet har ført tilsyn med. Arbeidstilsynet erfarer at mange allmennleger ikke kan dokumentere hvordan de arbeider systematisk med HMS. Det viser resultatene fra tilsynene i Arbeidstilsynets prosjekt På lag.
Mangler risikovurderinger
Bruddene omfatter mangler på å arbeide grundig med helse-, miljø- og sikkerhet, blant annet med å foreta risikovurderinger og bruk av godkjent bedriftshelsetjeneste for å kartlegge utfordringer i eget arbeidsmiljø.
– Allmennlegene bør bli flinkere til å måle temperaturen på eget arbeidsmiljø. Det er viktig å ta vare på og utvikle eget arbeidsmiljøet fordi det forebygger helseskader, noe også forskning på området viser, sier Dale.
Hektiske arbeidsdager
Allmennlegene har travle arbeidsdager. Etter innføring av fastlegeordningen i 1992 ble allmennlegene en portvakt for resten av helsetjenestene. Hoveddelen av pasientene mottar all behandling hos allmennlegen, om lag 90 prosent, ifølge Norges forskningsråd 2006. Det kommer også nye krav til effektivisering, som for eksempel ny fastlegeforskrift med krav om at 80 prosent av telefonhenvendelser skal besvares i løpet av to minutter.
De fleste allmennleger har i dag en driftsavtale med kommunene og er omfattet av arbeidsmiljøloven.