For att klare klimamålene de nærmeste 40 årene kreves 13 000 nye vindkraftverk i Norden. Vindkraftbransjen ekspanderer derfor raskt, og arbeidsmiljømyndighetene roper varsko for økt risiko for arbeidsulykker.
Vindkraften bygges ut og utbyggingen kommer til å fortsette for fullt i de nærmeste tiårene, skriver det svenske Arbetsmiljöverket på sine nettsider. Med dagens utbyggingstempo kommer Sverige til å oppføre 2000 nye vindkraftverk fram til 2020. I fjor bygde Sverige 360 vindkraftverk.
Økt ulykkesrisiko
Denne ekspansjonen fører med seg risikoer for skader – forårsaket blant annet av fall fra ekstreme høyder, fallende gjenstander og elektrisk støt for arbeidstakerne.
Nye aktører inn
Utfordringen for den voksende bransjen er at nye aktører begir seg inn på et nytt område med ukjente risikoer. For å gjøre det enklere for vindkraftindustrien å forebygge ulykker, har Arbetsmiljöverket laget en temaside om emnet. Her ses risikoene i sammenheng med de regler som gjelder på området.
Rager stadig høyere
For å øke kapasiteten blir vindkraftverkene bygd stadig høyere, noe som betyr økt risiko både under bygging, montering og vedlikehold.
I februar i år skulle montører ved en vindkraftpark i Ockelbo i Gästrikland løfte en 55 meter lang ving. Da vingen skulle settes ned i vingnavet, tippet den over og gled ut av liften. Vingen som veide 20 tonn falt 120 meter, traff en generator, en løftekran og en bil. Ingen mennesker kom til skade, men flere hadde behov for hjelp for å takle sjokket de ble utsatt for.
Ung bransje
– Vindkraftbransjen er ung. Mange virksomheter mangler erfaring fra vindkraft og har behov for en oversikt over de ulike risikomomentene som finnes. De er mange og varierende, konstaterer Monica Torgrip, avdelingssjef ved Arbetsmiljöverket.
Fallskader
En vanlig ulykke knyttet til arbeid med vindkraft er at arbeidere faller ned og skader seg.
– Å måtte klatre i stiger i ekstreme høyder under tidspress er en skjebnesvanger kombinasjon som vi har sett har ført til ulykker. Derfor bør det installeres heiser og andre anordninger for de som må opp i vindmøllene, sier Torgrip.
Brannfare
Andra risikområder er branner som kan oppstå dersom det slurves med vedlikeholdet av vindkraftverk.
– Arbeidsgiverne trenger helt enkelt heve seg flere hakk for å bli i stand til jobbe syisk med ulykkesrisikoen knyttet til vindmøller. Hvis ikke dette skjer, kommer vi til å oppleve en rakt voksende ulykkesbransje, mener Torgrip.
Iskast
Iskast kan ramme alle som kommer nær vindmøllene. Iskast oppstår når vann fryser på vingene på vindkraftverket, løsner og slynges hundrevis av meter av gårde.
Denne risikoen bedømmes likevel som liten. Bransjen arbeider i dag med å utvikle tekniske løsninger slik at isdannelsen på vingene minimeres. Et annet tiltak er å varlse om faren med skilt innenfor en radius av flere hundre meter.