Friskfaktorer er det som får mennesker til å trives og ha det bra, så vel hjemme som på jobben. Ved å innføre, bevare og utvikle det friske, kan vi stimulere trivsel, utvikling og prestasjoner.
Å arbeide aktivt med arbeidsmiljøet handler for det meste om å forebygge uhelse og ulykker i det fysiske og det psykososiale arbeidsmiljøet, skriver prevent.se.
En mer offensiv tilnærmingsmåte er å arbeide helsefremmende med de faktorer som kan fremme helse og styrke individ, arbeidsgruppe og bedrift. Forebyggende og helsefremmende arbeid utfyller hverandre.
Frisk- og risikofaktorer
Det som kjennetegner de beste tiltakene i arbeidsmiljøarbeidet, er ofte at de dekker både friskfaktorer og risikofaktorer. Friskfaktorer kan defineres som det som forekommer i den enkeltes arbeids- og/eller totale livsmiljø og livsstil og gir denne forutsetninger for å fungere optimalt, utvikle seg og ha bra i arbeidslivet. (Prevents definisjon.)
Se hele mennesket
Begrepet friskfaktorer inneholder ikke bare noe som har med arbeidsmiljøet å gjøre. Det handler om å se hele mennesket – helsen lar seg ikke dele opp i et arbeidsliv og en fritid uavhengige av hverandre. Like mye som friskfaktorer i arbeidet påvirker vår fritid, påvirker friskfaktorer i privatlivet hvordan vi har det på jobben. Friskfaktorene varierer også i løpet av livets ulike faser.
Friskfaktorer er ikke det samme som egentrening. Dette kan være en viktig friskfaktor for mange, men langt ifra for alle.