Nistepakke-CB3240273

Vi kutter ut nistepakka

Halvparten av oss har som regel ikke med matpakke på jobben, viser en ny undersøkelse. Flere menn enn kvinner foretrekker kantina.

Publisert

llustrasjonsfoto: Colorbox.com)

24 prosent av oss har aldri med nistepakke på jobben. I tillegg sier 25 prosent at de bare sjelden eller av og til har med niste, viser en undersøkelse YouGov har gjort for ISS.

Kantine på arbeidsplassen

– Vår erfaring er at 75-85 prosent av de som kan spise lunsj i en kantine, benytter seg av muligheten. For 15-20 år siden kunne man se ansatte ta med niste i kantina, men det er ikke mange av dem i dag, sier Mathilda Rein i ISS Catering.

ISS driver 400 norske bedriftskantiner i Norge og serverer 100 000 måltider hver dag.

Kresne kvinner

Langt flere kvinner enn menn tar med seg niste på jobben, ifølge undersøkelsen.

– Niste er mye mer enn svette brødblingser i papir. Mange kvinner er opptatt av hva de spiser, og hvis kantinematen ikke er bra nok, tar de med mat selv fremfor å gå i kiosken, sier Rein.

For nordmenn har høynet kravene til hva de får servert i kantina, ifølge sjefen for ISS-kantinene.

Varm mat og salat

– Det har vært en markant endring, vi står overfor en kresen kundegruppe. Varm mat og salater er blitt vanligere enn brød og pålegg. Kantiner som fortsatt kun har varmt karbonadesmørbrød eller panert fisk som varmt tilbud, opplever nok at folk tar med seg niste i stedet, sier Rein.

På fem år har salget av varm mat i ISS’ bedriftskantiner økt med 75 prosent. Hvert tredje måltid som serveres er varmt. Varme salater er også veldig populært.

– Det går mer og mer i rene produkter, der man ser hva man spiser. Folk vil gjerne vite menyen på forhånd og er opptatt av hva slags kjøtt eller fisk som serveres. Og variasjon er kjempeviktig når folk spiser i kantinen hver arbeidsdag, sier Rein.

Fortsatt sterk

Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) vil ikke avlive den norske nistetradisjonen ennå.

– Mange har ikke kantine på jobben, så matpakka står fortsatt sterkt som lunsjmat. Flere SIFO-studier viser det. Og folk med lang reisevei har med niste til frokost, og en del lager matpakke fordi de er mye på farten i jobben, sier Bugge.

Niste foretrekkes hvis alternativet er kiosk og gatekjøkken. Bugge har tidligere funnet at 60 prosent bevisst unngår denne typen mat og heller tar med seg smurte skiver i papir.

– Matpakka har image som mager, spartansk, sunn, minimalistisk, og er det som regel også. Studier viser at folk er kritiske til om maten som markedsføres som sunn på bensinstasjoner og i kiosker egentlig er det, sier hun.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS