– Studien viser at musikkterapi kan hjelpe mot stress. Resultatene viser stor effekt, og det tyder på at det virkelig er et potensial her, forteller musikkterapeut og forsker Bolette Daniels Beck.
Hva er musikkterapi?
Musikkterapi er en behandling som blir utført gjennom å spille – eller lytte til – musikk, eventuelt med utdypende samtaler. Musikkterapi kan være basert på å høre på musikk, mens mer aktive former for musikkterapi innebærer at man spiller og synger.
Humøret stiger
Humøret til stresspasientene ble bedre, opplevelsen av angst og depresjon var redusert, de sov bedre og opplevde færre fysiske problemer som følge av musikkterapien, forteller Beck.
Fysisk var det også forskjell. I samarbeid med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark analyserte Beck spyttprøver fra forsøkspersonene, og i gruppen som fikk musikkterapi, falt innholdet av stresshormonet kortisol.
Tidlig behandling virker best
Beck undersøkte også om det har betydning når pasientene får terapien.
– Studien viser at tidlig behandling har stor betydning. Det ga forskjeller i hvor stresset forsøkspersonene følte seg, hvor mye angst og depresjon de følte, samt det generelle humøret, forklarer Beck.
Hun undersøkte også hvordan forsøkspersonene klarte seg på arbeidsmarkedet etter seks måneder. Det var fire ganger så stor sjanse for å være i arbeid i gruppen som fikk tidlig behandling. Generelt hadde musikkterapien også positive effekter på hvor mange av deltakerne som kom tilbake i arbeid. Seks måneder etter behandlingen var 83 prosent tilbake på arbeidsmarkedet.